Descobrim com es detecta una fuita d’aigua
L’any passat s’estalviaren tres milions de litres d’aigua gràcies als equips que les identifiquen i arreglen
Amb els embassaments valencians al 40% de la capacitat i la falta de pluja durant aquest mes de novembre, és fonamental evitar la pèrdua d'aigua, i per a això són fonamentals els caçafuites. Professionals que busquen eixes pèrdues d'aigua i que han aconseguit estalviar enguany, només a la província de Castelló, l'equivalent a 900 piscines olímpiques.
El treball comença al centre de control de Facsa a Castelló de la Plana, on s’analitzen milers de dades diàries de consum d'aigua d'empreses, particulars o ajuntaments i també es fan previsions amb intel·ligència artificial.
Des d’ací, controlen els cabals d’aigua de diferents sectors en temps real mitjançant equips de telecontrol diari que els avisen de possibles fugues quan es detecta un consum més elevat del normal, explica Raquel Giner, subdirectora de Gestió de Clients de Facsa.
Aquest dijous hi havia una fuita a Nules (Plana Baixa) i À Punt ha acompanyat l’equip que ha anat a buscar l’origen del problema a un polígon industrial amb material de detecció acústica.
Cal determinar-ne la ubicació concreta “amb la major precisió possible”, i ho fan sentint el so en directe de l’aigua, segons Carlos Marco, cap de departament de Caçafuites de Facsa.
També es poden localitzar amb gas traçat i, fins i tot, per satèl·lit, indica Marco. És una tecnologia que facilita la feina d'aquests herois poc coneguts que, l'any passat, només a la província de Castelló, ajudaren a estalviar tres milions de litres d'aigua, l'equivalent a 900 piscines olímpiques.