Les denúncies per frau en els contractes públics pugen un 7% l'últim any

L’Agència Valenciana Antifrau protegeix 24 persones que van col·laborar amb les investigacions per a determinar si les administracions van cometre algun frau. 

Dependències de l'Agència Valenciana Antifrau, que l'any passat va rebre 226 denúncies a través de la bústia oberta a la ciutadania
Dependències de l'Agència Valenciana Antifrau, que l'any passat va rebre 226 denúncies a través de la bústia oberta a la ciutadania / Agència Valenciana Antifrau

L’Agència Valenciana Antifrau va rebre l’any passat un 7% més de denúncies relacionades amb la contractació pública que el 2019. Les administracions públiques més denunciades van ser les locals, que van centrar el 64% de les denúncies rebudes per aquesta entitat que investiga fets constitutius de frau i corrupció. 

Són algunes de les dades que es desprenen de la memòria anual d’aquesta entitat, que ha lliurat el seu director, Joan Llinares, a les Corts aquest dimarts. Al llarg del 2020, l’Agència Valenciana Antifrau va rebre 226 denúncies referides a les administracions públiques valencianes. La majoria de les quals, el 85%, es van comunicar a través de la bústia de denúncies que té habilitada l’entitat. 

A pesar de la atípica situació de la pandèmia, l’Agència Valenciana Antifrau va registrar un augment de denúncies referides a la contractació pública respecte a l’any anterior.

Els ajuntaments centren la majoria de les denúncies, i d'aquestes, el 51% corresponen a municipis de la província de València

Si el 2019 aquestes van suposar un 25% del conjunt de denúncies rebudes, el 2020 la xifra va créixer fins l 32%. Les administracions locals centren la majoria de les denúncies, i d'aquestes, més de la meitat, el 51%, tenen a veure amb municipis de la província de València. 

Així mateix, 24 persones de les 35 que ho van sol·licitar estan protegides. Concretament, i segons detallen des d’aquesta entitat, “tenen concedit l’estatut de persona protegida”, un fet que “col·loca la Comunitat Valenciana com a referent, en avançar-se a la transposició de l’ordenament jurídic espanyol de la directiva europea de persones denunciants, informadores o alertadores de corrupció, coneguda com a directiva Whistleblowers”. 

Un centenar de ciutadans van demanar assessorament sobre els procediments que gestiona l'Agència Valenciana Antifrau

A més, durant el 2020 vora un centenar de persones va rebre l’assessorament dels serveis jurídics de l’Agència Valenciana Antifrau a través del telèfon, el correu electrònic o bé de manera presencial, com han detallat en l’acte de presentació de la memòria anual. 

L’Agència Valenciana Antifrau també ha format més de 800 persones al llarg del 2020 amb la finalitat de complir una de les seues comeses, “la creació d’una cultura basada en l’ètica i la integritat pública”. 

Per primera vegada, l’Oficina Europea de Lluita contra el Frau ha sol·licitat la col·laboració de l’entitat valencia per a aclarir una operació

Des de l’Agència Valenciana Antifrau també han destacat que, per primera vegada, l’Oficina Europea de Lluita contra el Frau (Olaf), que depén de la Comissió Europea, ha sol·licitat la col·laboració de l’entitat que persegueix estos delictes a la Comunitat Valenciana en una operació contra el frau i la corrupció. 

La investigació dels sobresous, represa en passar per la Fiscalia

D’altra banda, l’Agència Valenciana Antifrau ha représ fa uns dies la investigació sobre els sobresous de regidors de l'Ajuntament de València durant la passada legislatura, després de passar per Fiscalia arran de la denúncia de "una tercera persona", segons ha confirmat el director d’aquesta oficina durant l’acte de presentació de la memòria. 

Concretament, s’investiga el cobrament de 772.000 euros en sobresous de deu regidors del PSPV, Compromís i València en Comú de l’anterior legislatura. S'investiga si els edils es van fixar un complement de 25.000 euros a l'any per a cobrar el mateix sou que un altre company de corporació amb dedicació exclusiva.

Joan Llinares ha recordat que aquest cas va entrar en Antifrau el 2019, quan també "una tercera persona va presentar la mateixa denúncia en Fiscalia", la qual cosa obliga a paralitzar les diligències de l'agència. Ara, "quan Fiscalia o el jutjat d'instrucció comunica que s'ha arxivat o que no hi ha cas penal", Antifrau ha représ la investigació. "L'expedient està en marxa i quan s'acabe l'anàlisi i la investigació se sabran els resultats", ha aclarit el responsable de l’Agència Valenciana Antifrau.

També et pot interessar

stats