La normativa valenciana, pionera a Europa en la protecció dels qui denuncien casos de corrupció

Falciani destaca que altres comunitats haurien de seguir el model per a despertar la col·laboració dels qui sospiten d’algun cas fraudulent.

Hervé Falciani, el segon per l’esquerre, i Joan Llinares al seu costat, en la jornada sobre corrupció celebrada hui a València.
Hervé Falciani, el segon per l’esquerre, i Joan Llinares al seu costat, en la jornada sobre corrupció celebrada hui a València.

Fins als 90.000 euros podria pujar la factura de la corrupció a Espanya, convertit en el sisé país europeu amb més pèrdues derivades d’aquest tipus de delictes. Són algunes de les estimacions que s’han fet públiques aquest dilluns, Dia Internacional contra la Corrupció, i en què la Comunitat Valenciana ha posat l’accent en la protecció d’aquells que col·laboren en la persecució d’aquests delictes. 

Hervé Falciani, col·laborador de l'Agència Antifrau i que va fer públics llistats d'infractors de l'entitat bancària on treballava per a destapar un frau fiscal a Europa, ha estat aquest dilluns a València. Falciani ha participat en una jornada que ha organitzat l’entitat valenciana de lluita contra el frau per a difondre les novetats de la nova normativa europea, que contempla la protecció dels qui denuncien conductes susceptibles de suposar frau, corrupció o contràries a l’interés públic. 

Falciani, en declaracions a À Punt, ha assenyalat que la iniciativa valenciana de protegir aquells que col·laboren a informar de presumptes casos de corrupció ha de servir de model per a altres Comunitats Autònomes. Hervé ha afegit que l’Agència Valenciana Antifrau “ha obert una dinàmica que poden seguir altres comunitats i, fins i tot, a l'àmbit nacional”. 

Quasi vint col·laboradors protegits

Cal assenyalar que la normativa valenciana es va avançar, fins i tot, a l’europea que ara entrarà en vigor, concretament pel que fa a la protecció dels ciutadans que contribuïsquen a perseguir casos fraudulents. Joan Llinares, director de l’Agència Valenciana Antifrau, ha expressat que des que s’ha posat en funcionament l'entitat, 19 persones han sigut protegides

“La legislació valenciana el que fa és ajudar a combatre la por d’aquells que denuncien, siguen empleats públics o empresaris marginats pels contractes públics o qualsevol ciutadà”, ha declarat Llinares en 20H NTC. Així mateix, ha assenyalat que l’Agència ofereix assistència jurídica i protecció per a evitar que siguen víctimes de les represàlies aquells que destapen casos de corrupció. 

En aquest sentit, el director de l’Agència Valenciana Antifrau, ha apuntat que els qui denuncien situacions susceptibles de ser il·lícites, sovint veuen com els obrin expedients disciplinaris inventats o són víctimes de la difamació o de denúncies absurdes. 

També et pot interessar

stats