El decret sobre la regulació de la posidònia genera divisions entre municipis costaners

Mentre alguns hi estan d’acord, altres mantenen que no poder retirar la posidònia de les platges perjudicarà el turisme

La posidònia té múltiples beneficis / À Punt NTC

La posidònia que s'acumula en moltes platges de la Comunitat afavoreix la conservació del litoral valencià i evita la regressió de les zones de bany. L'anunci que el Consell podria regular quan es poden i quan no retirar aquestes algues ha alçat la polèmica entre els municipis que ho accepten i els que pensen que perjudicaria el turisme, ja que la major part prefereix trobar les platges netes. 

El decret que prepara la Generalitat limitaria les operacions de neteja als mesos de primavera i estiu, prohibint-les a la tardor i l'hivern. Un calendari que a municipis com el Campello (Alacantí) ja se segueix, tal com ha explicat a À Punt el seu regidor de platges Julio Oca. Afirma que “la posidònia és molt important” i que per això tenen una política molt activa de protecció d’aquesta alga i de conscienciació a la població de la seua importància. 

Per contra, a Santa Pola (Baix Vinalopó), volen que el municipi quede exclòs de l'aplicació del nou decret perquè reben moltes restes de posidònia des de la reserva de l'illa de Tabarca.

Des de la ciència deixen ben clar que aquests boscos de la mar són un signe de la salut de les nostres platges i eviten la regressió del litoral. El professor d’Ecologia de la Universitat d’Alacant César Bordehore assenyala que si s’eliminen les restes de posidònia de les platges es corre el risc d’incrementar l’erosió, perquè eixes restes de fulles fan de barrera física i protegeixen el litoral. En un moment en què el canvi climàtic provoca cada vegada més tempestes marítimes i molta erosió en zones del litoral, la posidònia és l'escut que protegeix la línia de costa. 

També et pot interessar

stats