Transició Ecològica reforçarà la protecció de la posidònia

Aquesta planta aquàtica és cabdal en la lluita contra el canvi climàtic gràcies a la seua capacitat de retindre CO2

Decret per a reforçar la posidònia oceànica

La Conselleria de Transició Ecològica ha anunciat un decret que reforça la protecció de les praderies de posidònia oceànica, una planta aquàtica endèmica del mar Mediterrani que té molta rellevància en la lluita contra el canvi climàtic.

El decret preveu el mapatge de zones amb presència de posidònia amb cartografia actualitzada per a poder controlar els fondejos i la pesca d'arrossegament, les pitjors amenaces per a la supervivència d’aquesta espècie tan important. 

A més, planteja la creació d'un Servei de Vigilància Marina, que vetlarà per l'estat del fons marí i durà a terme tasques de divulgació. També es posarà el focus sobre les fonts de contaminació o els canvis de salinitat.

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha explicat que el decret respon a una mancança de normativa autonòmica que regule la importància de recuperar la posidònia i no agredir-la. 

Des de fa dues dècades, l'Institut d'Ecologia Litoral du endavant el programa pioner de conservació d’aquesta planta anomenat Posimed, amb què anualment arrepleguen mostres en 70 punts del litoral de la província d'Alacant, una de les zones on més praderies de posidònia es concentren de tota la costa espanyola. És una manera de controlar l’extensió de les praderies de posidònia i la densitat que hi presenten, segons ha explicat a À Punt l’investigador de l'institut Santiago Jiménez.

Una de les principals característiques que converteix la posidònia en una planta fonamental per a lluitar contra el canvi climàtic és que absorbeix CO2, el fixa a la seua estructura i l'elimina de l’ambient. A més, en frena l'efecte sobre el calfament global del planeta. Ho explica el també investigador de l’institut Joaquín Martínez.

Altres de les seues qualitats és que exerceix de barrera natural contra l'erosió i la regressió de la costa i que és un indicador que l’aigua està neta. 

També et pot interessar

stats