"Som aigua": la simbiosi del cos humà i les criatures marines per a denunciar la contaminació ambiental

La premi nacional de Fotografia Isabel Muñoz inaugura una mostra a Alacant en què l’apneista Ai Futaki, doble rècord del món, protagonitza delicades imatges amb animals subaquàtics

Una de les fotografies de l'exposició 'Somos agua' de
Una de les fotografies de l'exposició 'Som aigua' / Isabel Muñoz

Colpir consciències a través d’encissadores imatges subaquàtiques en què el cos humà i els peixos, dofins o cetacis es fonen per a formar una única figura. És el que pretenen les fotografies que ha protagonitzat l’apneista japonesa Ai Futaki, dues vegades Guiness, i ha capat l’objectiu d’Isabel Muñoz, premi nacional de Fotografia i guanyadora de dos World Press Photo i que, des d’aquest dimarts, es poden veure en "Som aigua", una exposició a la Casa Mediterrani d’Alacant. 

Més enllà de la seua finalitat artística, les dues dones pretenen conscienciar sobre el maltractament del fons marí. De fet, la captivadora selecció d’imatges d’Alacant vol mostrar el contrast entre la bellesa que ofereix el fons marí i la contaminació que hi provoca l’acció humana. Una crida que s’ha fet inaugurant aquesta exposició hui dimarts, del dia dels Oceans. 

Fotografia de l'exposició 'Som aigua' 02
Fotografia de l'exposició 'Som aigua' 02 / Isabel Muñoz

Amb les seues fotos, Muñoz vol fer una crida per a aturar la contaminació, especialment la marina, que s’està accelerant en els últims anys. Malgrat aquest maltractament per part dels humans, la fotògrafa mostra, a través de les seues instantànies, que la mar i les seues criatures continuen oferint belles imatges i que amb respecte és possible la convivència dels humans –representats per Ai Futaki– i el món subaquàtic. 

Teles per a simular una praderia de posidònia

En la mostra de Casa Mediterrani, que es pot visitar fins al 30 de juliol, hi ha 20 fotografies de Muñoz en què apareix l’apeneista Ai Futaki, en composicions artístiques preses en l’Oceanogràfic de València. La meitat estan impreses en teles flotants per a evocar així una praderia de posidònia, una espècie endèmica del Mediterrani. 

Una de les fotografies que integren l'exposició d'Alacant i on l'apneista Ai Futaki es fundeix amb un banc de peixos per a formar una única forma
Una de les fotografies que integren l'exposició d'Alacant i on l'apneista Ai Futaki es fundeix amb un banc de peixos per a formar una única forma / Isabel Muñoz

En aquesta mostra fotogràfica d’Alacant Muñoz manifesta, de nou, la seua passió pel cos humà, unes delicades formes que aprofita per a fer denúncia social. Les seues imatges li han reportat nombrosos reconeixements, que la situen com una de les fotògrafes contemporànies més consolidades. No debades, va obtindre el Premi Nacional de Fotografia el 2006, el World Press Photo en dues ocasions i la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts 2009.

Fotografia de l'exposició 'Som aigua' 03
Fotografia de l'exposició 'Som aigua' 03 / Isabel Muñoz

Ai Futaki, per la seua banda, és una reconeguda apneista japonesa molt implicada en la conscienciació sobre el respecte al fons marí a través de conferències o protagonitzant vídeos o fotografies submergida en l’aigua. La seua relació amb l’aigua va començar als tres anys, quan va començar a nadar de manera competitiva.

No va ser fins al 2003 quan va començar a capbussar-se en la mar a Hondures. Una relació que es va enfortir des què va descobrir l’apnea a Tailàndia el 2007, una pràctica que, com ella mateixa ha reconegut, li va canviar la vida perquè estar a l’aigua la fa sentir “natural” i “lliure”.

També et pot interessar

stats