Preparen la radiografia de la posidònia valenciana

La Fundació Oceanogràfic farà una prospecció sobre 7.000 hectàrees subaquàtiques de la Marina per a analitzar l’estat actual de l'espècie i protegir-la

 

El fons marí de Dénia, el del parc natural del Montgó i el de Calp seran monitoritzats dins del projecte que promou la Fundació Oceanogràfic
El fons marí de Dénia, el del parc natural del Montgó i el de Calp seran monitoritzats dins del projecte que promou la Fundació Oceanogràfic / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana és la segona autonomia amb les majors praderes de posidònia, només per darrere de les Balears. Les aigües de la Marina són les que concentren el 75% d’aquesta riquesa vegetal. Per a preservar l'espai, reconegut com a hàbitat prioritari per a la Unió Europea, la Fundació Oceanogràfic impulsa un rigorós estudi cartogràfic del fons marí de les tres zones costaneres on més posidònia hi ha.

A més, es dona el cas que aquestes zones estan sota l’amenaça de l’acció humana. Per a protegir-les i supervisar-ne l'evolució, aquest projecte de dos anys de duració i denominat Projecte Posidònia, farà una prospecció sobre vora 7.000 hectàrees, el que equivaldria a uns deu camps de futbol.

Així, aquest projecte farà una cartografia de la zona de l'Almadrava (4.616 ha) de Dénia, l'àrea marina del parc natural del Montgó (816 ha) i l'espai marí d’Ifac (1.400 ha), zones considerades llocs d'interés comunitari (LIC) dins de Xarxa Natura 2000.

Per a realitzar aquest estudi, els tècnics de la Fundació Oceanogràfic estan cartografiant amb un sonar de batuda lateral i prospecció videogràfica. Una eina que proporciona imatges digitals d'alta precisió del fons marí per a identificar la ubicació exacta de les praderies de posidònia oceànica, distingir entre diferents tipologies de fons marins i poder així elaborar la cartografia final.

Celia Calabuig, presidenta de la Fundació Oceanogràfic, ha explicat, durant la presentació d’aquesta iniciativa, que el Projecte Posidònia és "una oportunitat per a continuar contribuint a la protecció d'un dels ecosistemes més importants i alhora més vulnerables del nostre planeta, les prades de posidònia".

Una espècie, a més, "de gran valor per a la biodiversitat de la nostra mar Mediterrània, que tan present tenim des de la Fundació Oceanogràfic", ha apuntat. Així, a més d'avaluar l’estat actual d’aquests ecosistemes, el projecte servirà d'eina de planificació i com a vehicle per a promoure pràctiques sostenibles.

El projecte també contempla activitats per a fer arribar a tots els grups poblacionals, especialment als escolars, el valor de l'ecosistema marí i la seua contribució, directa i indirecta, en el benestar de les persones. Per això, s’organitzaran activitats amb els escolars dels municipis de Dénia, Teulada, Moraira i Calp amb l'objectiu de difondre les bones pràctiques ambientals en la mar i aconseguir canviar conductes que ajuden a la protecció.

Vigilància marina a partir de l’1 de juny

A més, des de la Conselleria s'ha anunciat que el pròxim 1 de juny la posada en marxa del Servei de Vigilància Marina del decret de protecció de la posidònia amb el propòsit de controlar i protegir aquesta espècie endèmica a través de la consciència ciutadana.

Es tracta d'una nova normativa per a vigilar els fondejos incontrolats, elevar la vigilància sobre fonts de contaminació i avaluar l'impacte d'infraestructures projectades sobre aquestes praderes.

També et pot interessar

stats