Dani Alves, condemnat a quatre anys i mig de presó per violar una jove als banys d'una discoteca

L'Audiència de Barcelona considera provat que va penetrar vaginalment la víctima sense el seu consentiment i fent ús de força, però aplica l'atenuant per reparació del dany

Dani Alves, durant el juí en l'Audiència Nacional per violació a una jove
Dani Alves, durant el juí a l'Audiència Nacional per violació a una jove / D. Zorrakino (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
22 de febrer 2024 - 10:12 Actualitzat: 20 de març 2024 - 12:01

L'Audiència Provincial de Barcelona ha condemnat l'exfutbolista Dani Alves a quatre anys i mig de presó per agredir sexualment una jove als banys de la discoteca Sutton de la ciutat comtal la nit del 30 de desembre de 2022, segons la sentència coneguda aquest dijous. En la resolució, de 61 pàgines, el tribunal considera provat que va penetrar vaginalment la víctima sense consentiment i que va forçar-la "amb ús de la violència". Per aquests fets, a més dels quatre anys i mig de reclusió penitenciària, els tres magistrats signants decreten també cinc de llibertat vigilada i nou d'allunyament de la víctima, a la qual haurà d'indemnitzar amb 150.000 euros.

La sentència que determina el futur d'Alves, que encara no es ferma i es pot recórrer, ha arribat a penes dues setmanes després de l'última sessió del juí i quan el ja condemnat feia poc més d'un any que estava en presó provisional. El tribunal havia citat a les 10:00 hores totes les parts implicades en el procés per a desvelar el sentit del veredicte.

El juí a l'exjugador del Barça, que ha arribat a l'Audiència Provincial de Barcelona en un furgó policial des de la penitencieria de Brians, s'ha desenvolupat en dues sessions celebrades els dies 5 i 7 de febrer. Se l'acusava de violar una jove de 23 anys al bany d'un reservat de la discoteca Sutton de Barcelona la nit del 30 de desembre de 2022. Més enllà del component mediàtic, ha marcat un punt d'inflexió en la societat espanyola per ser el primer gran procediment públic amb la llei del "només sí és sí" en vigor.

Atenuant per reparació del dany

La pena, en tot cas, és substancialment inferior a les peticions de la Fiscalia i l'acusació particular, que demanaven nou i dotze anys de presó. El tribunal ha decidit aplicar una circumstància atenuant de reparació del dany, atés que Alves ja ha abonat els 150.000 euros d'indemnització que sol·licitava l'acusació en nom de la víctima. A més, es pren també el Codi Penal vigent en el moment de la violació, que era la inicial llei del "només sí és sí" impulsada per l'exministra d'Igualtat Irene Montero, abans de la reforma posterior consensuada per PP i PSOE.

La sala, en canvi, rebutja l'atenuant d'embriaguesa que va plantejar la defensa i conclou que queda acreditat el fet que l'esportista, va agafar "bruscament" la jove, la va tirar al sòl i, evitant que es poguera moure, la va violar, "malgrat que la denunciant deia que no, que se'n volia anar". Segons l'Audiència, la xica estava en un lavabo xicotet sense possibilitat d'eixida —perquè Alves li ho va impedir— i davant l'"actitud violenta" que ell mostrava "es va sentir impressionada i sense capacitat de reacció, arribant a sentir que li faltava l'aire per la situació d'angoixa i terror del que estava vivint".

Així, el tribunal no té "cap dubte" que es va produir la violació i que Alves va utilitzar la "violència", ja que el relat de la víctima respecte del que va ocórrer dins del bany ha sigut "coherent i especialment persistent" i, a més, es veu apuntalat per "suficients" proves perifèriques, com les lesions que va patir en un genoll, per les quals també imposa al futbolista una multa de 9.000 euros. També ressalta el fet que el condemnat se n'anara de la discoteca sense acomiadar-se ni interessar-se per la xica, a pesar que va passar pel costat. Un fet que, a parer dels magistrats, demostra que era conscient que "havia actuat en contra de la voluntat de la víctima i tenia interés per abandonar al més prompte possible el local".

Des que es va iniciar la instrucció del cas, el futbolista ha esgrimit davant de la justícia fins a quatre versions diferents del que va succeir. Durant la vista judicial, va negar en tot moment els fets i va assegurar que el sexe amb la xica va ser consentit. Per això, la defensa demanava l'absolució o una condemna alternativa a un any de presó per agressió sexual.

La víctima, per contra, s'ha mantingut en tot moment fidel al relat que va traslladar des del principi: que havia sigut violada. La Fiscalia sol·licitava per al brasiler nou anys de presó per un delicte d'agressió sexual, petició que l'acusació particular elevava a dotze anys.

L'advocada d'Alves, Inés Guardiola, ha anunciat aquest dijous que recorrerà contra la sentència condemnatòria amb l'objectiu de "defensar fins al final la innocència" del seu client. En declaracions als mitjans davant el Palau de Justícia de Barcelona després de la notificació, la lletrada ha afirmat que el futbolista "està sencer" després d'haver conegut la decisió judicial i ha evitat aprofundir molt més sobre el contingut de la resolució fins que puga estudiar-la.

També et pot interessar

stats