Continua la vaga dels lletrats en estancar-se les negociacions amb Justícia

El col·lectiu acusa el Ministeri d'haver-los “enganyat” i remarca que mantindrà la vaga indefinida "el temps que siga necessari"

Vestits amb les seues togues, els lletrats s'han manifestat davant la Ciutat de la Justícia de València
Vestits de toga, els lletrats es manifesten davant de la Ciutat de la Justícia de València / À Punt

El Ministeri de Justícia i els lletrats judicials han acabat aquest dilluns una tercera reunió “sense cap avanç” en les negociacions per aconseguir millores salarials. Ambdues parts s'han emplaçat per a una nova trobada aquest dimarts i els funcionaris mantenen la vaga indefinida, que va començar el 24 de gener. 

Entre les principals reclamacions està l'anomenada “clàusula d'enganxament”, que permetria referenciar el sou dels lletrats de l'administració de Justícia al de jutges i fiscals, perquè els primers no cobren mai menys del 85% respecte als altres dos operadors jurídics.

A l’inici, els funcionaris han arribat optimistes i amb “mentalitat resilient” a la trobada: “Creiem que es pot solucionar el conflicte amb bona voluntat de totes dues parts”, ha declarat Carlos Artal, un dels membres del comité de vaga minuts abans d’entrar. En la reunió han estat presents el secretari d'estat de Justícia, Tontxu Rodríguez, i el secretari general per a la Innovació i Qualitat del Servei Públic de Justícia, Manuel Olmedo.

Després d'estudiar la primera proposta que el Ministeri va fer divendres als representants dels lletrats, ells han entregat una “contraoferta” perquè l’estudie el departament que dirigeix Pilar Llop, però l’han rebutjada “en les anàlisis preliminars”. Així ho ha afirmat Luis Toribio, portaveu del comité de vaga i vicepresident del Col·legi Nacional de Lletrats (Cnlaj), una de les tres associacions convocants de l'atur.

Després de la reunió, que ha durat poc més de dues hores i mitja, “eixim igual com entrem” ha dit Toribio. Els lletrats de l'administració de justícia han acusat el Ministeri d'haver-los “enganyat” i han reiterat que persistiran en la vaga indefinida "el temps que siga necessari". Les posicions continuen estant igual d'allunyades que en la reunió anterior, encara que tot apunta que el Ministeri “vol estudiar més tranquil·lament” el document entregat, del qual no han transcendit els detalls.

La vaga, que compleix la sisena setmana, ja ha suposat la suspensió d'uns 223.000 juís i vistes. Actualment, hi ha 329.000 demandes pendents de repartiment, 33.000 de les quals a Madrid, i 800 milions d'euros paralitzats, segons els convocants.

Per la seua part, Pilar Llop va demanar al col·lectiu la setmana passada que no es col·locara “en postures maximalistes”. A més, va defensar que des que va arribar al Ministeri s'han atés moltes de les reivindicacions del col·lectiu, entre altres una pujada salarial de 200 euros mensuals amb efecte retroactiu des de l'1 de gener del 2021 i una pujada del 9% en tres anys, que correspon a tots els funcionaris de l'administració general.

El Ministeri xifra el seguiment de la vaga aquest dilluns en el 26,20%, mentre que els lletrats parlen del 79,5%. Aquest dimarts a les 11:30 es reprendran les negociacions en una quarta reunió entre el comité de vaga i representants de Justícia.

També et pot interessar

stats