La vaga indefinida de lletrats suspén 15.000 vistes judicials només a la província de València

Justícia ha citat les associacions convocants dijous en l'intent de desactivar una protesta que suma 23 dies d'aturada

La vaga indefinida de lletrats suspén 15.000 vistes judicials només a la província de València / À Punt NTC

Quinze mil vistes suspeses només a la província de València, més de 150.000 a tot Espanya, deixen els ja 23 dies de vaga dels lletrats de l'Administració de Justícia. La protesta, que naix d'un desacord salarial, ha paralitzat sis de cada deu dels procediments programats a tot Espanya, segons els convocants, que estimen una participació mitjana del 58,45% a la Comunitat Valenciana. El Consell Valencià de Col·legis d'Advocats ha advertit que la protesta pot comportar "una limitació en l'exercici de drets fonamentals", com els de tutela judicial efectiva i el dret a un procés sense dilacions indegudes.

Aquest dijous, el ministeri de Justícia ha citat les organitzacions convocants [La Unió Progressista de Lletrats de l'Administració de Justícia (UPSJ), l'Associació Independent de Lletrats (AinLAJ) i l'Il·lustre Col·legi Nacional de Lletrats] en l'intent de desactivar la vaga.

El conflicte ve de lluny i és, en essencial, salarial. Les organitzacions de lletrades i lletrats denuncien la falta d'adequació del sou a l'increment de la càrrega de treball resultant de la Llei 13/2009, que va abocar-los tasques que fins a aquell moment eren exclusives de la carrera judicial. Un increment de responsabilitats que, segons denuncien, s'ha incrementat en "successives reformes" i ha provocat un "insuportable desequilibri".

El detonant de la protesta actual està en el pacte que el ministeri de Justícia va signar amb els sindicats majoritaris el 2021, que segons les associacions de lletrats incompleix la revalorització salarial promesa. Hi discrepa el departament de Pilar Llop. El secretari d'Estat, Antonio Rodríguez assegura que el 2022 se'ls ha apujat el sou un 14% (uns 200 euros/mes) i critica la vaga, a quatre mesos de les eleccions, en contrast amb el silenci en la dècada anterior, amb governs amb majoria absoluta i de diferent signe polític.

La protesta i la negociació han atrapat enmig una ciutadania que veu com els casos llargament esperats s'endarrereixen. Des del 2019 esperaven l'inici del juí les 160 persones presumptament estafades per l'agència de viatges Agur d'Alacant, un dels juís que s'ha ajornat aquesta setmana.

També et pot interessar

stats