El consum de drogues va augmentar un 20% en l'última dècada, segons l'ONU
L'organisme destaca en el seu Informe Mundial sobre Drogues 2024 que al mercat estan arribant més opioides sintètics que suposen una greu amenaça per a la salut pública
L'ONU destaca en el seu Informe Mundial sobre Drogues 2024 que el nombre de consumidors d'estupefaents ha crescut en els últims deu anys i que al mercat estan arribant més opioides sintètics que suposen una greu amenaça per a la salut pública.
Estes són les deu claus de l'informe de l'Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (ONUDD), publicat este dimecres a Viena.
- En 2022, un total de 292 milions de persones van consumir alguna droga a tot el món, una caiguda de l'1,3% respecte a l'any anterior. No obstant això, eixa xifra de consumidors suposa un augment del 20% sobre les xifres de fa una dècada.
- Dels 64 milions de persones que pateixen algun tipus de trastorn relacionat amb el consum de drogues, només el 9% en rep tractament. Eixe baix nivell d'accés a teràpies afecta més les dones (5%) que els homes (18%).
- En general, encara que les dones només suposen el 25% de tots els consumidors de drogues, pateixen molt més que els homes la violència, els abusos i les seqüeles per a la salut associades. Per exemple, les dones que s'injecten drogues tenen 1,2 vegades més probabilitats de contagiar-se de VIH que els homes.
- El cànnabis continua sent, amb diferència, la droga més consumida. Del total d'usuaris, el 78% van provar esta droga, enfront del 20% que van consumir opioides i el 10%, amfetamines. La cocaïna va ser provada per 23,5 milions de persones, un 8% del total, i l'èxtasi, per vint milions, un 7%.
- Dels catorze milions de persones que s'injecten drogues, el 49% té hepatitis C, l'11,5% estan infectats de VIH i el 10%, amb totes dues malalties. L’ONUDD adverteix que el risc de contagiar-se de VIH és 35 vegades major entre els qui s'injecten drogues.
- El cultiu de fulla de coca va pujar un 12% entre 2021 i 2022 i la producció de cocaïna pura va aconseguir les 2.757 tones, un 20% més, i superant el rècord marcat en 2021. Esta allau és paral·lela a un augment de la violència a les zones de producció i trànsit, sobretot l'Equador i el Carib, i de consum, com Europa Occidental.
- Per contra, la prohibició de plantar cascall a l'Afganistan ha afonat la producció d'opi un 74% entre 2022 i 2023. Eixa caiguda ha afectat negativament els ingressos dels agricultors. La caiguda de l'oferta d'heroïna pot anar acompanyada de la irrupció de nous opioides sintètics, com els nitazens, i de més sobredosi.
- L’ONUDD també parla en el seu informe d'un "renaixement" de les drogues psicodèliques de la mà d'experiències de mindfulness i espirituals en països on s'ha legalitzat l'ús d’esta droga. L’ONUDD adverteix que no hi ha certesa sobre les virtuts mèdiques d'estes substàncies i del risc d'usar-les sense supervisió professional.
- Els opiacis tramadol i fentanil continuen amenaçant la salut pública a Àfrica i als Estats Units, respectivament, amb xifres molt elevades de morts per sobredosis en este últim país.
- Els grups de narcotràfic continuen aprofitant-se de la inestabilitat en uns certs països per a expandir les seues activitats il·legals a altres àmbits, com el trànsit d'espècies protegides, la mineria o la tala il·legal.