El consum de cànnabis es normalitza: el 70% dels joves creu que és menys perjudicial que el tabac

La fundació Fad adverteix que cal protegir els menors, especialment els més vulnerables, d’aquesta creença

La joventut és conscient dels perills del cannabis per a la salut, però afirma consumir-lo perquè hi ha unes altres drogues més perilloses
La joventut és conscient dels perills del cànnabis per a la salut, però afirma consumir-ne perquè hi ha altres drogues més perilloses / Europa Press

Són conscients del risc que entranya, però a pesar d'això, consumeixen cànnabis. Les raons? Opinen que el consum freqüent resulta menys perjudicial que el de l’alcohol o el tabac. És el que opinen els joves i que es desprén d’una enquesta sobre la representació social del cànnabis, que ha elaborat el Centre Reina Sofia d’Adolescència i Joventut i la Fundació Fad Joventut.

Set de cada deu joves considera que el consum d’aquesta droga és menys perjudicial per a la salut que altres drogues blanes, de fet, més de la meitat dels joves preguntats creu que el risc de consumir cànnabis és “alt” o “molt alt” per a la salut, com apunten des de la Fundació Fad. Aquesta concepció fa que la població jove no frivolitze els riscos del cànnabis, però que antepose el benestar que produeix consumir-ne i ajuda a normalitzar el consum d’aquesta droga segons es desprén del sondeig fet a vora un miler de persones, d’entre 18 i 65 anys.

En aquest sentit, la directora de Fad Joventut, Beatriz Martín, ha remarcat la necessitat d’abordar el consum de cànnabis en la societat, atés que “suposa un problema real de salut pública”. “Tenim la responsabilitat de protegir els menors enfront dels missatges continus que normalitzen els seus efectes, especialment a les persones que estan en ple desenvolupament o en situació de vulnerabilitat”, ha afegit durant la presentació d’aquest estudi.

Pel que fa a les motivacions per a consumir cànnabis de manera habitual, el 38% dels joves enquestats assegura fer-ho per a relaxar-se, mentre que un 33% ho fa per a evadir-se. Un 25% dels enquestats afirma consumir cànnabis per a divertir-se i passar-ho bé i un 19% que esgrimeix motius terapèutics per a consumir aquesta droga.

Més de la meitat dels enquestats, quasi el 56% dels joves, creuen que Espanya hauria d’afrontar el procés de legalització d’aquesta droga. És més, la majoria dels enquestats opina que si se suavitzaren les lleis, augmentarien el consum de cànnabis.

D’altra banda, els blogs, els fòrums o les xarxes socials són la via principal per a informar-se del cànnabis, així ho reconeixen el 56% dels enquestats, seguida pels amics o coneguts. 

També et pot interessar

stats