Els joves valencians són els que s'inicien més prompte en el consum d’alcohol i tabac a Espanya

Comencen a consumir alcohol de mitjana als 15,9 anys i a fumar tabac als 16,1 anys

Imatge d'arxiu d'uns joves consumint alcohol
Imatge d'arxiu d'uns joves consumint alcohol / Ground Picture (Shutterstock)

Dades preocupants per a la Comunitat Valenciana que es desprenen de l’enquesta sobre alcohol i altres drogues que ha fet públic el Ministeri de Sanitat. La ciutadania valenciana és la que abans s’inicia en el consum d’alcohol i tabac a Espanya, i també la que té una major prevalença en el consum d’aquestes substàncies psicoactives. 

Valencians i valencianes comencen a consumir alcohol als 15,9 anys, enfront de la mitjana de les comunitats autònomes, que se situa en els 16,5 anys. En el costat oposat, amb les edats més tardanes es troben les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, amb 17,3 anys.

La valenciana és també, al costat de Castella i Lleó i Navarra, una de les comunitats autònomes on es comença a consumir tabac de manera més precoç, als 16,1 anys. De nou, Ceuta i Melilla figuren en les més tardanes, amb 17,1 i 16,8 anys de mitjana respectivament. 

La prevalença —el nombre total de persones que presenta una característica comuna— de consum de l'alcohol alguna vegada en la vida se situa en la majoria de les comunitats autònomes per damunt del 90%. La Comunitat Valenciana també lidera aquesta estadística i és la que registra una major prevalença (96,9%), mentre que Melilla obté la menor de les prevalences a Espanya (37,6%). Tant en el marc temporal dels últims dotze mesos com dels últims trenta dies, el territori valencià és on s'aprecia una major prevalença.

En relació amb el consum de tabac, Comunitat Valenciana registra el percentatge més gran de persones que han fumat tabac alguna vegada en la vida, en els últims dotze mesos i en els últims trenta dies. 

Respecte al cànnabis, les comunitats autònomes amb majors percentatges de consumidors alguna vegada en la vida són la valenciana, Navarra i Balears, totes amb prevalences superiors al 50%.

Baixa el consum intensiu d’alcohol a Espanya

L'estudi de Sanitat revela una disminució de 2,7 punts en consum intensiu d'alcohol en la població espanyola d'entre 15 a 64 anys respecte a 2020 —data de l’últim informe—, que ha passat d'un 19,4% a un 16,7% el 2022.

L'estudi, elaborat per la delegació del govern per al pla nacional sobre drogues en col·laboració amb les comunitats i ciutats autònomes, reflecteix així mateix una reducció de 2,5 punts en el nombre de persones en el consum en botelló, que passa d'un 9,9% en 2020 a un 7,4% en 2022.

Segons es desprén de l'informe, entre les substàncies més consumides en els últims dotze mesos al nostre país, es troben l'alcohol (76,4%), el tabac (39,0%), els hipnosedants (13,1%), el cànnabis (10,6%) i la cocaïna (2,4%). Per edats, el consum és major en el grup de 15 a 34 anys, excepte en hipnosedants i analgèsics opioides, que augmenta a partir dels 35 anys.

També et pot interessar

stats