La medicina psicodèlica obri la porta a nous tractaments dels trastorns mentals

S'investiga com l'ús mèdicament controlat de drogues com la ketamina, la psilobicina, l'èxtasi o LSD pot millorar la salut mental de pacients que no responen als tractaments tradicionals

La medicina psicodèlica obri la porta a un nou tractament dels trastorns mentals / À Punt NTC

La medicina psicodèlica ha obert la porta a un nou tractament dels trastorns mentals. L'ús terapèutic de drogues psicodèliques està demostrant en els assajos clínics amb pacients, la seua eficàcia davant la depressió persistent o l’estrés posttraumàtic. I la investigació espanyola és un referent d'aquest nou paradigma científic.

Alguns trastorns mentals com la depressió persistent o l’estrés posttraumàtic podrien tindre solució amb la medicina psicodèlica. Una nova teràpia que utilitza les drogues psicodèliques per a millorar la salut mental dels pacients en què no funcionen els tractaments tradicionals. “Els psicodèlics actuen en molts nivells, per això són tan interessants. Són un paradigma que ens permet entendre millor com funciona la ment i què causa els trastorns mentals”, explica el psiquiatre i investigador de l’Hospital de la Vall d’Hebron, Òscar Soto. 

La utilització de substàncies psicodèliques com la psilocibina, l’MDMA o l'esketamina, ja està donant resultats molt esperançadors. El psiquiatre i investigador del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Òscar Álvarez, assegura que es poden veure resultats en només un dia o una setmana després d’administrar les substàncies. “Són resultats que, sembla, es mantenen en el temps”, apunta. 

Aquesta nova teràpia ja s'està aplicant a les unitats mentals de l'Hospital Vall d'Hebron i del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, i els seus assajos clínics són un referent a escala internacional. L’administració del psicodèlic s'integra dins d'una teràpia de preparació i acompanyament en l’experiència. “Tot i que les substàncies es coneixen de fa temps, volem incidir que no se'n pot banalitzar l'ús”, afirma la psiquiatra i investigadora del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Rosa Dueñas. Precisament, la recentment creada Societat Espanyola de Medicina Psicodèlica vigilarà la bona pràctica clínica dels psicodèlics.

També et pot interessar

stats