Sanitat activa aquest dilluns el programa de prevenció durant les onades de calor

Es tracta d’un sistema d’alerta que s’adapta al context del canvi climàtic i que estarà actiu fins al 30 de setembre

Dues persones en la platja
Dues persones a la platja / Europa Press

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública inicia aquest dilluns les activitats del Programa de prevenció i atenció dels problemes de salut derivats de les temperatures extremes, que estarà actiu fins al 30 de setembre, llevat que les condicions meteorològiques aconsellen la seua modificació puntual.

L'activació del programa s'ha avançat en sintonia amb les recomanacions del Ministeri de Sanitat, que també inicia el seu Pla Nacional d'Actuacions Preventives dels Efectes de l'Excés de Temperatures dues setmanes abans de l'habitual, a causa de les altes temperatures que s'estan registrant.

La Generalitat explica que es tracta d'un sistema d'alerta primerenca per a l'adaptació en el context de canvi climàtic, que permet la comunicació d'avisos específics a cada territori, així com l'emissió de recomanacions i mesures preventives a la població, especialment als grups més vulnerables. L'objectiu últim és reduir l'impacte en la salut associat a les altes temperatures durant l'època estival.

El programa disposa d'un sistema de vigilància meteorològic específicament desenvolupat per a la Comunitat Valenciana. Amb les previsions de temperatures màximes, i sobre la base de les temperatures llindars definides per a cada municipi, s'elaboren diàriament uns mapes de nivell de risc, representats amb quatre colors: absència de risc o nivell 0 (verd), sota risc o nivell 1 (groc), risc mitjà o nivell 2 (taronja) i alt risc o nivell 3 (roig). També es proporcionarà una predicció específica per a les temperatures nocturnes, i es generaran quatre tipus de nits: normal (< 20 °C), tropical (> 20 °C), equatorial (> 25 °C) i tòrrida (> 28 °C).

Com a novetat, en aquesta campanya 2023, els mapes es visualitzaran en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública en format interactiu i es disposarà en un format nou i actualitzat de recomanacions per a previndre els efectes sobre la salut enfront d'altes temperatures per a la població general.

També et pot interessar

stats