El Consell prorroga les restriccions, i sol·licita aval jurídic per al toc de queda en 77 municipis i el límit en les reunions

Es redueix del 75% al 50% l'aforament en celebracions i espectacles en interiors, així com en recintes esportius i piscines recreatives tancades

El cèntric carrer de Xàtiva de la ciutat de València aquesta matinada, quan ha entrat el vigor el toc de queda a la ciutat
El carrer de Xàtiva de València aquesta matinada, quan ha entrat el vigor el toc de queda / Manuel Bruque (Efe)

L'embranzida de la cinquena onada a la Comunitat Valenciana ha obligat la Generalitat a fer marxa enrere i tancar la mà, de nou, amb les mesures sanitàries davant el coronavirus. Així, la mesa interdepartamental per a la prevenció i actuació davant la Covid-19 ha acordat aquest dijous prorrogar fins el 16 d'agost, amb canvis mínims, l'actual paquet de restriccions vigent en tot en territori, que inclou entre d'altres el tancament de l'oci nocturn i un horari màxim d'obertura per a l'hoteleria fins les 00:30 hores. També es prorroga el toc de queda nocturn selectiu per als municipis amb pitjor situació epidemiològica, xifra que el Consell vol ampliar dels 32 actuals a 77, i la limitació de les reunions socials públiques i privades a un màxim de deu persones. Dues mesures, aquestes últimes, que requereixen aval judicial perquè afecten drets fonamentals.

"Estem en un moment en què no es pot deixar descontrolada la situació. Seria una irresponsabilitat no fer tot allò que puguem per a superar la pandèmia", ha justificat el president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la compareixença per a donar compte de les noves restriccions que entraran en vigor a partir del dilluns, 26 de juliol. 

Mesures anti-Covid-19 fins al 16 d'agost
Mesures anti-Covid-19 fins al 16 d'agost / À Punt NTC

El Consell espera l'autorització del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana per a restringir les reunions socials a tota la Comunitat Valenciana i ampliar a 77 el nombre de municipis amb toc de queda nocturn, entre els quals hi ha València, Alacant o altres ciutats turístiques de la costa com ara Vinaròs, Peníscola, Orpesa, Sagunt, Calp, Benidorm o la Vila Joiosa. Si la justícia dona el vistiplau, aquestes localitats, on resideix més de la meitat de la població valenciana (2,7 milions de persones), tindran prohibida la mobilitat nocturna entre la 01:00 i les 06:00 hores des de la propera setmana i fins el 16 d'agost. 

És una mesura "contundent", ha reconegut el president, que la Generalitat s'ha vist obligada a adoptar per a tallar l'avanç del coronavirus. L'esclat de la cinquena onada a la Comunitat Valenciana, que ha disparat la incidència acumulada per damunt dels 500 contagis per cada 100.000 habitants —el doble del que es considera risc extrem, segons el semàfor del Ministeri de Sanitat— ha capgirat totalment l'escenari. A més ara hi ha un nou actor en joc, la variant Delta, molt més transmissible i que ja suposa el 90% dels contagis en el territori.

Aforament al 50% en espectacles, recintes esportius i piscines interiors

El paquet de restriccions sanitàries acordat aquest dijous inclou tres novetats, segons ha especificat Puig. Així, es redueixen del 75% al 50% els aforaments per a els recintes esportius tancats i espectacles i celebracions en locals interiors, que hauran de finalitzar com a tard a les 00:30 hores. Ambdós tipus d'esdeveniments podran albergar com a màxim 1.500 persones. A més, l'aforament en piscines recreatives d'interiors es rebaixa també al 50%.

Pel que fa a les mesures prorrogades, afecten fonamentalment als establiments de l'oci nocturn, que només podran funcionar com bars o cafeteries i a la restauració. Tota l'hoteleria haurà de tancar a les 00:30 hores i deixar de servir begudes a la mitjanit. Les taules podran ser d'un màxim de deu persones en terrasses i sis en locals interiors. A més, l'horari màxim permés per a vendre alcohol es manté en les 20:00 hores.

La Generalitat es dona aquesta vegada tres setmanes de marge per a comprovar si el nou marc normatiu de restriccions és efectiu per a reduir la propagació del coronavirus i baixar la corba de contagis, a falta que arribe el pronunciament judicial per a les restriccions de mobilitat i reunions socials.

El cap del Consell ha fet una crida a la població perquè mantinga la prudència aquest estiu, perquè la pandèmia encara no ha acabat i ha demanat que, davant "el més mínim dubte", s'utilitze la mascareta, encara que s'estiga a l'aire lliure. 

El doble de dosis de Moderna a l'agost

Durant la compareixença, Puig ha avançat també que la Comunitat Valenciana duplicarà en agost la quantitat de vacunes que rebrà de Moderna. De l'enviament ordinari de 197.000 dosis que fa la farmacèutica nord-americana, es passarà a un de 441.570 en agost. És el compromís que ha adquirit amb la Generalitat el Ministeri de Sanitat per a compensar les quasi 100.000 dosis que s'han administrat a persones desplaçades d'altres comunitats, així com el factor demogràfic que feia que, per tindre població menys envellida (la més vulnerable davant el virus) que altres territoris, li correspongueren menys dosis en el repartiment del govern espanyol. 

També et pot interessar

stats