La Comunitat Valenciana va ser la quarta amb més pacients esperant per a operar-se l’any passat

Un informe del Ministeri de Sanitat desvela que els usuaris van haver d’esperar cent dies per a passar pel quiròfan

La Comunitat Valenciana va ser, amb 50.831 pacients, la quarta de tot Espanya on més pacients van estar en llista d’espera per a una intervenció quirúrgica. Encara que si es té en compte el temps mitjà per a ser operats és la desena autonomia, els pacients valencians van haver d’esperar cent dies. Són dades que es desprenen de l'informe de situació de la llista d'espera quirúrgica en el Sistema Nacional de Salut publicat pel Ministeri de Sanitat amb dades referides al 2021.

No obstant això, fa uns dies la Conselleria de Sanitat Universal va anunciar que progressivament, i atesa la millora de la situació sanitària, el temps de la llista d’espera s’està reduint en els últims mesos. De fet, fonts de la Generalitat la situaven en una mitjana de 88 dies al març, el menor temps des del començament de la pandèmia. 

Al conjunt d’Espanya, el 2021 es va tancar com l’any amb un màxim històric de pacients en llista d’espera, com recull l'informe del Sistema Nacional de Salut. Un total de 706.740 persones van estar esperant que els arribara el torn per a ser operades, van ser 1.700 pacients més que a finals de l’any anterior, el 2019. 

Andalusia, la més nombrosa

Per comunitats autònomes, Catalunya lidera el rànquing amb 154.799 persones a l'espera d'una intervenció, seguida d'Andalusia (122.959); Madrid (71.956) i, en quarta posició, la Comunitat Valenciana (50.831). Pel contrari, on menys pacients hi havia a finals del 2021 en aquestes llistes és a Melilla (188), Ceuta (865), Navarra (6.531) i La Rioja (6.941).

Respecte al temps mitjà d'espera per comunitats, Aragó és on més dies s'espera per a ser intervingut (183 dies), seguit de Catalunya (156) i Cantàbria (146). En canvi, Madrid (73), el País Basc (71) i Melilla (40) són els territoris espanyols on menys va caldre esperar el 2021 per a sotmetre’s a una operació quirúrgica. 

Traumatologia, cirurgia general i digestiva, així com ginecologia i oftalmologia són les quatre especialitats que acumulen més pacients en llista d’espera, segons l’informe del Ministeri de Sanitat. 

També et pot interessar

stats