L'espera quirúrgica torna a les dades de l'inici de la pandèmia

La demora mitjana per a ser intervingut en un hospital públic de la Comunitat Valenciana se situa en 88 dies

Els departaments de salut d'Alcoi i Vinaròs són els que han experimentat una millora més significativa
Els departaments de salut d'Alcoi i Vinaròs són els que han experimentat una millora més significativa

L'espera quirúrgica s'ha reduït en set dies l'últim mes (març respecte a febrer) i en quasi dos mesos (54 dies menys) respecte a fa un any, segons les últimes dades publicades de demora quirúrgica corresponents al mes de març.

Així, la demora mitjana per a ser intervingut en un hospital públic de la Comunitat Valenciana se situa al març en 88 dies, enfront dels 95 dies de febrer i els 142 de fa un any. De fet, aquest indicador ha aconseguit al març el nivell més baix des de l'inici de la pandèmia.

Aquesta evolució positiva s'atribueix a la millora de la situació epidemiològica i "a l'esforç que estan fent els professionals per a acurtar els temps, tant en la seua jornada ordinària com a través de la fórmula d'autoconcert", en paraules de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló. "Continuarem treballant amb tota la nostra obstinació per a continuar millorant l'atenció sanitària de la ciutadania", ha afegit la consellera.

En concret, el temps per a entrar en quiròfan s'ha acurtat pràcticament en tots els departaments de salut al març respecte al febrer. Els departaments d'Alcoi i Vinaròs són els que han experimentat una millora més significativa, ja que en un sol mes la demora quirúrgica ha disminuït 23 i 22 dies respectivament.

La millora és encara més gran si es compara març del 2022 amb març del 2021; en aquest cas, els temps s'han acurtat en tots els departaments (-110 dies a Vinaròs; -109 a Castelló; -96 en el Consorci Hospital General de València; -65 a Sagunt i La Ribera o -59 a Elda).

Per patologies, la millora interanual en la xifra d'operacions pendents és notable en adenoamigdalectomia (-243 sol·licituds), artroscòpia (-185), hàl·lux valg (-209), pròtesi de maluc i genoll.

(-240 i -505 respectivament), túnel carpià (-83) i varius (-35).

Finalment, l'activitat d'autoconcert, que és la fórmula a través de la qual el personal sanitari i no sanitari, de manera voluntària i retribuïda, allarga la seua jornada per a realitzar activitats quirúrgiques, s'ha incrementat en l'últim mes un 25%. En termes absoluts, les intervencions per autoconcert han passat de 2.927 sessions al febrer a 3.672 al març.

La llista d'espera quirúrgica en cap cas afecta intervencions urgents, oncològiques i no demorables, que són ateses de manera preferent, també en pandèmia.

Tota la informació sobre la llista d'espera quirúrgica a la Comunitat Valenciana es pot consultar en el següent enllaç: http://www.san.gva.es/web/conselleria-sanitat-universal-i-salut-publica/listas-de-espera

També et pot interessar

stats