El 8M pren els carrers valencians dos anys després amb grans mobilitzacions

Associacions feministes han convocat recorreguts en diferents punts del territori per a reivindicar la igualtat entre dones i homes

Manifestació a València / Manuel Bruque (Efe)

Els carrers de la Comunitat Valenciana shan omplit de nou aquest dimarts amb motiu del Dia Internacional de les Dones, unes mobilitzacions que no es convocaven des del 8 de març del 2020, dies abans de que es decretara l’estat d’alarma a Espanya per la pandèmia. Ja sense restriccions i amb l’única obligació de mantindre la distància i portar mascareta, milers de persones s’han unit per a recuperar les reivindicacions per la igualtat entre dones i homes.

A València, la convocada per la Coordinadora Feminista ha eixit des del carrer de Xàtiva a les set. Amb el lema "Les dones fem revolució feminista", la manifestació d’enguany ha destacat especialment la necessitat de garantir el dret a l’avortament i l’abolició de la prostitució i dels ventres de lloguer, com van avançar les organitzadores. Unes 100.000 persones han assistit a aquesta mobilització, segons les organitzadores.

Gabriela Moyana, una de les representants de la Coordinadora Feminista a València, ha assegurat que el feminisme “està fort i molt unit”. Ángela Escribano Martínez, també membre de la coordinadora, ha assegurat que “després d’un any sense poder eixir hem comprovat que hem retrocedit en drets i llibertats” i ha recordat que "no només és un dia de festa, sinó més prompte de reivindicació".

El president de la Generalitat, Ximo Puig, també ha estat present en aquesta manifestació, on ha afirmat que “a qui s’interpel·la per la injustícia i la desigualtat és als homes, que hem viscut sempre en una situació de preeminència injusta”. A més, ha afirmat que “malgrat els avanços que s’estan produint, encara hi ha una escletxa profunda en la vida quotidiana, com en les tasques de cures o al salari”. El cap del Consell ha fet una crida a l’esperança “per un món millor” i ha fet una menció a les dones víctimes de la guerra ucraïnesa, “perquè estan en una situació d’extrema vulnerabilitat”.

Aquesta no ha sigut l'única manifestació promoguda per entitats feministes que recorre els carrers de València. Aquest 8M, quatre anys després de la vaga feminista, el col·lectiu s'ha presentat dividit. A València hi havia una altra manifestació a les cinc de la vesprada, convocada per l'Assemblea Feminista, que ha advocat per un feminisme antiracista.

Pel que fa als actes a Castelló de la Plana, l'aigua de la tronada que ha caigut durant la vesprada no ha impedit que finalment se celebre la manifestació convocada a les set pel Moviment Feminista de Castelló. "El feminisme transforma el món. Les dones fem revolució" ha sigut el lema amb el qual s'ha mobilitzat la ciutadania. Segons fonts policials, entre 2.500 i 3.000 persones han assistit a aquesta jornada.

Hores abans, de matí, l'Ajuntament ha premiat el treball d’una dona que ha destacat pel seu treball fotoperiodista, Carme Ripollés.

Alacant protesta per l'ordenança que sanciona la prostitució al carrer

Com passa a altres ciutats, Alacant també ha acollit manifestacions aquest 8 de març. Aquesta vesprada, milers de persones s'han reunit per a denunciar les violències masclistes, amb consignes contra l'abolicionisme, la pornografia o els ventres de lloguer, on també s'han fet mencions a les dones que sofreixen violència a Ucraïna. Segons càlculs de l'organització, han participat vora 12.000 persones, mentre que la policia posa la xifra en 10.000 assistents.

Entre les agrupacions, ha alçat la veu Cica García, de l'associació de dones gitanes Anaquerando, que ha recordat que "les dones del col·lectiu també creiem en el feminisme i en la igualtat sense diferència de classe ni d'ètnia".

De matí, s'ha celebrat una concentració a la plaça de l'Ajuntament per a exigir que no s'alce cap bandera per la igualtat mentre continue vigent la polèmica ordenança de convivència cívica, que preveu sancions per exercir la prostitució. Aquesta protesta l'ha convocada la Plataforma Feminista d'Alacant.

Les mobilitzacions també s'han organitzat en altres localitats valencianes com Torrevella, Vinaròs, Alcoi, Elx, Gandia, Oriola o Xàtiva.

També et pot interessar

stats