Com podem compartir un dècim de loteria sense sorpreses
Tres de cada quatre espanyols asseguren que compren dècims de la loteria de Nadal per a després compartir-los, però la manera de compartir-los en determinarà la legalitat
Quan falten només tres setmanes per al sorteig de la Grossa de Nadal, aquests dies són milers les famílies, empreses i grups d'amics que continuen amb la tradició de compartir dècims.
De fet, tres de cada quatre espanyols asseguren que comprem dècims de la loteria de Nadal per a després compartir-los entre els seus afins, però la manera de compartir aquests dècims marcarà la seua legitimitat.
En els últims anys s'ha estés l'ús de noves tecnologies per a compartir el número triat i la majoria opta per l'ús de les xarxes socials o de sistemes de missatgeria instantània com WhatsApp.
Compartir per WhatsApp
Amb l'objectiu d'evitar problemes a l'hora de cobrar un dècim premiat, els experts fan una sèrie de recomanacions perquè WhatsApp es tinga en compte com una prova fidedigna i apta que acredite la nostra participació en un número que resulte guanyador:
- Grup específic de WhatsApp. S'aconsella, en primer lloc, crear un grup específic per a la loteria amb tots els contactes que participen del número. Així mateix, s'ha d'enviar una imatge del dècim que es juga, on es vegen clarament totes les dades. També s'ha d'indicar la persona que custodiarà el dècim.
- Responsabilitats del depositari. La persona que custodie el dècim ha de prendre algunes mesures de precaució. No sols és responsable de l'import proporcional d'adquisició del número, sinó també del premi que poguera tocar.
- Còpia de seguretat dels missatges. És aconsellable guardar els missatges del grup i enviar-los al correu electrònic per a salvaguardar la informació per a evitar possibles contratemps amb el dispositiu mòbil o possibles errors de l'aplicació.
Què fer en cas de pèrdua o robatori
- Convé actuar com més prompte millor. El primer pas és interposar una denúncia, imprescindible a l'hora de recuperar el dret al premi que puga tocar. Després, caldrà esperar que se celebre el sorteig per a comprovar si el dècim en qüestió apareix en la llista oficial de premis.
- Premi de menys de 2.500 €. Es pot reclamar el cobrament del premi en els punts de venda oficials. Es fa mitjançant un document denominat "Sol·licitud de pagament de premis", que s'haurà d'emplenar i presentar juntament amb una còpia de la denúncia. A partir d'ací, el cas es remetrà a Loteries i Apostes de l'Estat (Selae), on s'encarregaran de gestionar i resoldre el problema.
- Premi de més de 2.500 €. El procediment que cal seguir es complica. Caldrà acudir al jutjat de guàrdia per a sol·licitar la paralització del pagament del premi. Perquè es dicte una orde s'ha de presentar una còpia de la denúncia. L'afectat haurà d'enviar aquest document, així com l'orde de suspensió i l'escrit reclamant el pagament de premis, a l'assessoria jurídica de Selae per correu ordinari.
Qüestions que cal tindre en compte
Els experts també ofereixen una guia per a evitar sorpreses una vegada s'haja comprat una participació o un dècim de la loteria.
- El dècim és al portador. Significa que rebrà el premi qui el tinga en el seu poder. En aquest sentit, insisteixen a tindre una relació de tota la loteria que s'haja comprat, fins i tot fotografiant els dècims i les participacions.
- Els premis tenen data de caducitat. El premi es podrà reclamar durant els tres mesos següents.
- Hisenda també cobra. S'haurà de tributar un 20% si el premi supera els 40.000 euros.
- Compte amb les estafes. Els robatoris dels dècims o la venda de participacions falses no són fenòmens inusuals. Alterar un dècim o vendre una participació sabent la seua invalidesa està penat pel Codi Penal i pot arribar a castigar-se amb una pena de presó des dels sis mesos fins als tres anys.