La fiscal del juí per la mort de Marta Calvo i dues dones més: "Estem ací per una mare coratge que ha lluitat per a trobar la filla"

L'elecció del jurat popular i la lectura del relat de la Fiscalia ha centrat l'inici del juí contra Juan Ignacio Palma, a qui la Fiscalia demana 130 anys de reclusió i l'acusació popular, presó permanent

Dos anys i mig després que Marta Calvo desapareguera, un jurat popular jutjarà fins al 15 de juliol l'autor confés de la desaparició
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 de juny 2022 - 06:31 Actualitzat: 14 de juny 2022 - 12:44

La selecció del jurat i el relat dels fets per part de la Fiscalia ha centrat aquest dilluns la primera jornada del juí per la mort de Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela. Un tribunal popular de set dones i dos homes determinarà la responsabilitat de Jorge Ignacio Palma, l'autor confés de la desaparició i esquarterament de la jove d'Estivella el 2019, i de les altres dues dones en el transcurs d'unes pràctiques sexuals amb cocaïna. Palma serà processat també per l'intent d'homicidi d'altres huit en circumstàncies similars, a més de per narcotràfic.

Segons la investigació judicial, l'acusat "introduïa droga de forma no consentida en els òrgans genitals de les dones, un fet que els provocava un augment del ritme cardíac i de la pressió arterial i limitava la seua capacitat defensiva i volitiva, mentre ell era conscient de les conseqüències letals d'aquesta pràctica". La Fiscalia demana 130 anys de presó per a l'acusat com a responsable de tres delictes d'homicidi, onze d'abusos sexuals i un delicte contra la salut pública; la defensa, l'absolució, i l'acusació, presó permanent. 

Al migdia, la Policia Nacional ha entrat Palma al jutjat i li ha llevat les manilles per a atendre la primera sessió de la vista oral. El processat exhibia un aspecte cuidat i formal, amb camisa de quadres, en contrast amb la imatge que es podria associar a un criminal en sèrie. Sense immutar-se, ha escoltat el relat de la Fiscalia, que l'ha definit com una persona "antisocial" amb menyspreu per la vida aliena i particularment de les prostitutes. Així ho indica la relació dels fets que s'ha exposat durant la vista oral, en què s'ha evidenciat un mateix patró de conducta: durant la pràctica sexual Palma introduïa boles de cocaïna per descuit o a la força en els genitals de les víctimes. I va continuar fent-ho després d'ocasionar la mort a dues dones i haver-ne intoxicat huit més, fins a matar Marta Calvo.

La fiscal Socorro Zaragoza ha destacat la contribució decisiva de la mare de Calvo per a destapar el cas, i l'ha contraposada a l'escassa col·laboració de Palma, que va fugir en saber que la buscaven i, després d'entregar-se no va informar de les altres possibles víctimes. "Hui estem ací per una mare coratge que veu desaparéixer la filla, sap on ha desaparegut i lluita per trobar-la", ha dit, recordant que abans de desaparéixer va negar-li a la mare de Marta saber res de la filla quan aquesta va tocar a la porta a la casa de Manuel en què presumptament va morir.

Que [l'acusat] no tracte d'enganyar-los, no està penedit. Ni ho estava quan ho van veure els forenses ni ho està ara Socorro Zaragoza - Fiscal

La representant del ministeri públic ha instat els membres del jurat popular a no deixar-se confondre per l'acusat –a qui com a processat i li assisteix al dret a mentir– i ha destacat la feredat amb què els descriuen els forenses, especialment quan va relatar l'esquarterament de Calvo: "Que no tracte d'enganyar-los, no està penedit. Ni ho estava quan ho van veure els forenses ni ho està ara. Només li ha preocupat que no li passara res a la presó. Si no haguera sigut per la mamà de Marta Calvo, potser ni estaríem ací".

Zaragoza també ha destacat la tria deliberada que presumptament va fer Palma de les seues víctimes, aprofitant la seua vulnerabilitat: "Totes són prostitutes. Va trobar les peces de caça perfectes. Tots sabem com viuen les prostitutes", ha dit per a subratllar la impunitat que sentia l'acusat per la reticència de la majoria, immigrants en situació irregular o sota el control de proxenetes, a denunciar els abusos que pateixen.

Palma va trobar en les prostitutes les peces de caça perfectes Socorro Zaragoza - Fiscal

El relat de la resta d'acusacions i la defensa de Palma ha posat fi a la primera jornada del juí, que es reprendrà a les 10 hores d'aquest dimarts amb el testimoni de la primera víctima acreditada de les pràctiques amb cocaïna de Palma, una dona a qui va contactar a l'estiu de 2018.

La vista oral es prolongarà fins al 15 de juliol. La mare de Marta Calvo, Marisol Burón, declararà el 29 de juny, i després ho farà el presumpte assassí, el 4 de juliol. "Ha arribat el dia, estic molt nerviosa, però alhora tinc molta força. Espere que es faça justícia. Per a la meua filla i per a totes elles (...) Tinc l'esperança que [l'acusat] puga afonar-se davant el jurat quan testifica o quan la seua mare declare. Tant de bo", ha explicat als periodistes la mare de Marta Calvo a l'entrada a la Ciutat de la Justícia. Dies abans, Burón es va mostrar segura que "el dia que troben la meua filla, allà n'hi haurà més", en referència a la possibilitat que Palma oculte el parador del cos de la filla per a tapar altres crims que encara no es coneixen. "No li tinc por, ira, ni fàstic -ha manifestat sobre l'acusat- D'ell no em recorde, em recorde de la meua filla, però ell m'és indiferent".

Burón ha demanat el jurat popular "que es pose en la meua pell, com a mare que m'han llevat una filla injustament". Visiblement emocionada, ha manifestat la voluntat d'assistir a totes les sessions del juí. "Ja he aguantat dos anys i mig i continuaré fins al final. Estaré ací perquè soc la veu de totes elles [les víctimes]" ha explicat davant els periodistes, als quals ha traslladat la voluntat de passar pàgina i la confiança de conéixer, per fi, el parador del cadàver de Marta: "el que tinc clar és que així no es pot viure. La meua filla em dona forces, però així no es pot viure".

Tinc l'esperança que [Juan Ignacio Palma] puga afonar-se davant el jurat quan testifique o quan la seua mare declare. Marisol Buró - Mare de Marta Calvo

"Són dies de tensió... i ella [Marisol Burón] està amb molts nervis i ganes que això seguisca el ritme adequat i es puga tancar el capítol com més prompte millor. (...) Esperem que no hi haja cap problema, que tot puga portar el ritme establit, i posem punt final a una situació que és bastant angoixant, allargada en el temps. Tenim molta esperança que vaja bé", ha explicat a les portes de la Ciutat de la Justícia el portaveu de la família, el psicòleg Mariano Navarro.

El presumpte autor dels assassinats roman en presó provisional des de finals del 2019, quan va confessar haver esquarterat el cos de Marta Calvo. L’advocada que el defensa al·lega que Palma és “consumidor de substàncies estupefaents i tòxiques", per la qual cosa considera que concorre en el seu representat la circumstància modificativa de la responsabilitat criminal de toxicomania.

La mare de Marta Calvo, Marisol Burón, atén els mitjans de comunicació a l'arribada a la Ciutat de la Justícia
La mare de Marta Calvo, Marisol Burón, atén els mitjans de comunicació a l'arribada a la Ciutat de la Justícia / À Punt NTC

El veredicte, el 15 de juliol

Aquesta primera jornada es reserva íntegrament per a la composició del jurat, que estarà format com és habitual per nou persones, encara que es trien tres suplents, de manera que les declaracions no començaran fins a l'endemà, segons les previsions inicials.

El judici s'ha previst de tal forma que es veja cadascun dels casos de manera detallada, amb les declaracions centrades en cada cas. Així, el tribunal es pot fer una idea dels fets sobre cadascuna de les víctimes.

El dimecres 6 de juliol s'ha reservat per a la declaració de l'acusat i per a les conclusions, mentre el dijous 7 i el divendres 8 del mateix mes se celebraran sessions per a l'exposició dels informes finals de les parts i, si escau, el torn d'última paraula de l'acusat.

L'11 de juliol està prevista la proposta d'objecte de veredicte i l'audiència a les parts per a l'elaboració definitiva d'aquest, de manera que previsiblement s'entregarà al jurat l'objecte del veredicte el dia 12, perquè dispose de tres dies per a deliberar.

Les restes mortals de Marta Calvo encara no s'han trobat, malgrat les múltiples recerques que ha dut a terme la Guàrdia Civil per les zones en les quals suposadament les va llançar el sospitós després d'esquarterar el cadàver, segons la confessió que va fer en entregar-se.

Endurir les penes als assassins que oculten els cadàvers

La mare de Calvo ha promogut públicament, juntament amb familiars d'altres joves assassinades com Marta del Castillo i Diana Quer, la revisió del Codi Penal per a endurir les penes als assassins que oculten el cadàver, mitjançant la modificació de l'article 140 del Codi Penal, una qüestió a la qual s'han compromés diversos grups parlamentaris. La norma continua oberta a esmenes, a l'espera que es fixe data per a debatre al Congrés. "Volíem un resultat final abans de l'inici del juí, no ha pogut ser, però estem convençuts que aquest subjecte [Palma] pagarà amb la presó permanent revisable, que és l'única cosa que mereix", ha explicat aquest dilluns a les portes de la Ciutat de la Justícia l'advocat de la família de Marta Calvo Mariano Navarro.

"Tinc clar que aquesta llei sí o sí tira cap avant" –ha manifestat la mare de la víctima, Marisol Burón–. Que la meua filla siga l'última". No podem viure els pares amb aquesta pena, de no saber on tenim als fills. És molt dur tancar les portes d'una casa i tindre a la teua filla a saber on, sense poder donar-li un descans en pau. Per això estic lluitant i tinc forces més que suficients per a tirar aquesta llei avance i ho aconseguirem".

També et pot interessar

stats