El Congrés tramitarà la reforma per a ampliar la presó permanent amb el suport del PSOE, que avisa que la modificarà

Unides Podem qualifica la iniciativa de "populisme punitiu" i es desmarca del suport socialista

La mare de Marta Calvo, Marisol Burón i el pare de Diana Quer, Juan Carlos Quer, atenen als mitjans
La mare de Marta Calvo, Marisol Burón, i el pare de Diana Quer, Juan Carlos Quer, atenen els mitjans / Efe
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de març 2022 - 13:20 Actualitzat: 29 de març 2022 - 20:51

El suport socialista a la tramitació en les Corts de la iniciativa de PP i Ciutadans per a ampliar la presó permanent revisable als assassins que oculten el cadàver obri una via per a endurir les penes per aquests delictes, si bé PSOE ja ha anunciat que esmenarà la proposta inicial per a trobar una altra figura penal.

Per contra, Ismael Cortés, d'Unides Podem, ha donat un no al que ha qualificat com a "populisme punitiu" i ha insistit que per a previndre els crims és necessari abordar els seus components estructurals mitjançant polítiques d'igualtat i de protecció de la infància i de l'adolescència".

"En atenció al dolor addicional que suposa ocultar el cadàver per a les famílies, votarem sí perquè en la fase parlamentària, per via d'esmenes, resulte un text més adequat al nostre orde constitucional i done resposta al dolor de les famílies", ha dit el diputat socialista Francisco Aranda per a justificar al suport del seu grup a la iniciativa. Precisament, fonts del Ministeri de Justícia s'han pronunciat sobre el debat i han assenyalat que el Codi Penal ja té recursos per a poder introduir castics als assassins que oculten el cos de la seua víctima, per la qual cosa la presó permanent revisable siga la figura més adequada.

El portaveu adjunt del PNB, Mikel Legarda, ha mostrat també l'oposició a la iniciativa en recordar que la seua formació ja s'hi va oposar el 2015 a la pena de la presó permanent revisable i hui continuen vigents les raons per a estar-hi en contra, especialment davant la intenció dels proponents d'estendre la pena a dos nous supòsits.

La proposta comença així la marxa parlamentària. La iniciativa recorda el recent aval del Tribunal Constitucional i aposta per aplicar la presó permanent en els casos en què, a més d'un assassinat, s'oculta el cadàver, de manera que es causa un dolor afegit i "un mal concret i específic" a familiars i afins de la víctima.

Amb això es compliria l'"efecte retributiu" de la pena, per imposar un castic major del que s'aplica en el cas d'assassinat, i es "proporcionaria un estímul al reu" per a revelar el parador del cos.

Planteja, a més, castigar amb presó permanent els assassins reincidents i emfatitza: "Sorprén els ciutadans veure casos en què un delinqüent ja condemnat per assassinat en el passat torna a cometre el mateix delicte quan torna a estar en llibertat".

També et pot interessar

stats