De la comarca dels Serrans fins a la costa de Florida: així és el viatge de l'anguila

L'anguila és una espècie amenaçada que habita els nostres rius i necessita ajuda per a sobreviure.

Imatge d'arxiu d'una anguila / À Punt NTC

La truita comuna i l'anguila són dues espècies amenaçades en l'actualitat. Una part d'elles viuen als rius del territori valencià i, ara per ara, necessiten ajuda per a sobreviure. Al costat del naixement del riu Toixa, a la comarca dels Serrans, la piscifactoria de la Generalitat es dedica, precisament, a criar aquestes espècies i protegir-les.

Juan José Tornero, capatàs de la piscifactoria de Toixa, ha confirmat a un equip d'À Punt NTC que cada vegada arriben menys anguiles. Per això, ha dit, "estem nosaltres ací". "Estem ací per fer repoblacions i que no s'acabe aquesta espècie", ha afegit. De fet, aquesta piscifactoria té un conveni amb els pescadors professionals d'anguila, que han de donar-los un percentatge de quilos d'aquesta espècie quan l'agafen.

Una vegada arriba l'anguila a aquestes instal·lacions, comença un procés d'un any i mig fins que aconsegueixen que guanyen pes. Durant aquesta primera etapa viuen en cisternes fins que pesen dos grams, moment que passen a un hivernacle on estaran la resta de l'estada.

"La mantenim fins que té 25 grams", ha confirmat Tornero. "Quan té aquest pes es crida al tècnic corresponent i se'n van totes a repoblació", ha assenyalat.

Després de viure una vintena d'anys en aquest lloc, les anguiles inicien un viatge riu avall fins que arriben a la mar. Durant anys viatjaran fins al mar dels Sargassos, davant de la costa de Florida, on es reproduiran i viuran fins que les larves xicotetes comencen el camí de tornada.

També et pot interessar

stats