Les colades de La Laguna conflueixen en una sola, que avança en direcció a la mar

Existeix una probabilitat alta que es generen sismes de magnitud per damunt de 4,5

Vídeo de colades de La Laguna, captat pels tècnics d'Involcan / À Punt NTC

Els dos fronts de lava del volcà de l’illa de La Palma estan avançant al sud de la muntanya de La Laguna, al municipi de Los Llanos de Aridane. Les dues colades han obligat a desallotjar tots els veïns del barri i a confinar unes 3.000 persones. Els dos corrents han començat a confluir en una sola colada de majors dimensions, que es preveu que pot arribar a la mar, a un quilòmetre.

Segons ha indicat el director tècnic del Pevolca, Rubén Fernández, durant la nit d’aquest dijous els dos fronts han discorregut a gran velocitat a causa de la fluïdesa de la lava, l'aportació magmàtica i el relleu, i han arribat a superar els 250 metres per hora. No obstant això, aquest divendres la velocitat s'ha reduït i avança a uns 20 o 30 metres per hora.

Per altra banda, el portaveu de Pevolca ha anunciat l'existència d'una altra colada que s'ha separat d'aquests dos fronts i discorre en direcció nord-oest cap a La Laguna. Les previsions científiques calculen que recorrerà la cara nord de la muntanya, sense afectar més barris.

La portaveu del Comité Científic del Pevolca, María José Blanco, ha precisat que el volcà ha expulsat 50 milions de diòxid de sofre (SO2) durant dijous. Respecte a la sismicitat, Fernández ha apuntat que existeix una probabilitat alta que es generen sismes de magnitud per damunt de 4,5.

Durant el matí d’aquest divendres, s'ha restringit l'accés per als regants a les zones agrícoles de La Laguna, una restricció que s'ha anat modificant en funció dels riscos i les mesures establides per la Guàrdia Civil.

La lava ha destruït 696 hectàrees, 21,5 més que la vespra, i l'ample de la colada continua en 1.770 metres. El total d'evacuats es manté en unes 7.000 persones, de les quals un total de 321 estan albergades a l'hotel Princess de Fuencaliente.

Així mateix, demà dissabte a les 19:00 hores, hi haurà una nova xarrada divulgativa dels científics al pavelló de Tazacorte per a informar els veïns sobre l'evolució de l'erupció.

També et pot interessar

stats