La lava ocupa ja 656 hectàrees i ha destruït 1.458 construccions

Les tres colades flueixen lentament mentre persisteix l'activitat sísmica a La Palma, on s'han comptabilitzat 20 sismes

La colada de lava del volcà Cumbre Vieja a Los Llanos, La Palma
La colada de lava del volcà de Cumbre Vieja a Los Llanos, La Palma / Sergio Pérez (Reuters)

La lava de les tres colades del volcà de La Palma continua fluint lentament mentre persisteix l'activitat sísmica a l'illa on, en les últimes hores, s'han comptabilitzat 20 sismes, el més intens en el municipi de Mazo, amb una magnitud de 3,9 en l'escala de Ritcher i a 37 quilòmetres de profunditat.

La lava ocupa 656 hectàrees i ha afectat el seu pas 1.541 construccions, de les quals 1.458 estan destruïdes, segons els mesuraments del sistema de satèl·lits europeu Copernicus. Hi ha 52,1 quilòmetres de carreteres afectades per l'erupció que va començar el 19 de setembre, i 49 quilòmetres estan destruïts.

La colada, que s'ha obert al nord de la principal, ja s'ha emportat per davant un polígon industrial en Los Llanos i dimarts va obligar a evacuar 800 persones a La Laguna, mentre que en les últimes hores les condicions meteorològiques han afavorit la millora de la qualitat de l'aire.

El Cabildo de La Palma informa que aquest dimecres es permetrà l'accés pel sud als veïns evacuats a causa de l'avanç de les colades del volcà que tinguen propietats fora del perímetre de seguretat per a recollir roba i béns. A més, els agricultors de la zona podran regar i tallar fruita sempre que s'haja concertat hora i accés amb la seua comunitat de regants.

Tres colades

Fins al moment hi ha tres colades: una que transcorre més al nord, i dues llengües més, de les quals la primigènia a penes té aportació de lava, i la segona, més al sud, afecta noves construccions dins del perímetre de seguretat.

Les condicions meteorològiques van afavorir dimarts que millorara la qualitat de l'aire, la qual cosa va permetre que s'alçara el confinament de 3.500 persones decretat dilluns, segons l'informe del DSN.

Mentrestant, els aeroports de les illes Canàries continuen operatius, encara que les companyies aèries estan cancel·lant operacions amb destinació a La Palma. L'altura d'emissió de cendra arriba als 3.500 metres i es traslladen des de l'oest girant a l'est i sud, afig l'informe.

També et pot interessar

stats