"Cicatrius", una mostra per a visibilitzar les marques dels trasplantaments de fetge
La primera operació a la Comunitat Valenciana es va realitzar el 1991 a La Fe de València, i des d'aleshores se n'han fet més de 3.000
Reivindicar les cicatrius com a símbols de fortalesa i experiència vital, aquest és l’objectiu de l’exposició "Cicatrius", que acull l’Hospital La Fe de València i que es podrà visitar fins al 30 d'octubre. Una iniciativa impulsada per la Federació de Malalts i Trasplantats Hepàtics, per a deixar de sentir complexos per les cicatrius i acceptar-les amb orgull.
Darrere de les imatges de cares que ens somriuen en el Hall 2 de Consultes Externes de l’hospital hi ha persones supervivents d’un trasplantament de fetge. Dones i homes que visibilitzen una ferida que els ha donat, literalment, la vida.
“La cicatriu sempre s’ha vist com un llegat d’una cosa roïna”, explica Ana Tur, coordinadora de trasplantaments de l’Hospital La Fe. “Jo crec que és com un símbol de fortalesa, de supervivència, d'una cosa que has superat i has vençut”, afegeix.
Ho saben bé Inmaculada López i Gabriel Pugnaire, dos pacients que han superat la malaltia gràcies a un trasplantament i que expressen el seu agraïment infinit als donants i als professionals sanitaris que els van tractar. Perquè darrere de totes les cicatrius està la ciència i persones valentes com Pepe Mir, el metge que va fer el primer trasplantament de fetge a la Comunitat Valenciana, precisament, a l’Hospital La Fe de València.
“Anàrem a Cambridge a aprendre”, recorda Mir. “Superàrem moltes dificultats i finalment vam fer el primer trasplantament el 5 de gener del 1991”. Des d’aleshores s’han fet ja 3.000 operacions, de les quals, 1.872 van passar per les mans del doctor Mir. “Aquesta és la millor satisfacció que pot tindre una persona, que els pacients t'agafen les mans i et diguen: gràcies, doctor”, relata amb emoció.
Així, com la centenària tècnica japonesa del kintsugi, que repara objectes trencats amb or, els professionals de la salut cusen els cossos deixant una cicatriu més valuosa que el líquid daurat. Una cicatriu que torna a donar la vida.