El certificat covid serà l'únic requisit per a viatjar per Europa aquesta Setmana Santa

Andorra, el Regne Unit o Suïssa ni tant sols demanen el document i Espanya ha eliminat també el formulari d’entrada al país

Diversos viatgers avancen amb les seues maletes per l'aeroport, en una imatge d'arxiu
Viatgers avancen amb les maletes per l'aeroport, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La millora de la situació epidemiològica permetrà que molts preparen aquests dies les maletes per a unes vacances que, ara com ara, seran les més semblants a les d'abans de la pandèmia. Això sí, encara queda algun document, com el certificat covid que caldrà incloure en l'equipatge dels que visiten la majoria de països d'Europa. A l’hora d’entrar a Espanya, també s’eliminen tràmits burocràtics relacionats amb la covid. 

Pel que fa a l’arribada als països membres de la Unió Europea, l’únic requisit que es manté per als turistes espanyols és el certificat covid per als viatgers majors de 12 anys, que acredita tindre la pauta completa de la vacunació o haver superat la malaltia o, en el seu defecte, el resultat negatiu d’un test de coronavirus. 

Ara bé, alguns països, com França, recorden que aquells turistes que tinguen el certificat covid, passats nou mesos des de l’administració de la última vacuna “s’ha de rebre una dosis addicional –de reforç- perquè la pauta de vacunació es puga considerar completa a efectes d’entrada en territori francés”, segons consta en l’enllaç del Ministeri d’Afers Estrangers. 

Per tant, cal tindre en compte la pauta completa de vacunació, i el temps que fa que s’ha rebut. Si fera més de nou mesos, aquest document sanitari quedaria invalidat. 

Sèrbia, Croàcia o Albània també demanen el certificat

D’altra banda, els estats que no són membres de la Unió Europea i que, per tant, poden establir els seus propis requisits d’accés, la majoria estableixen els mateixos criteris que els països integrants de la Unió Europea: la presentació del certificat covid o d’un test negatiu en coronavirus. És el cas de Sèrbia, Croàcia o Albània. 

Altres països són encara més laxes amb els requisits d’entrada al país pel que fa a les normes relacionades amb la covid. Al Regne Unit, des del 18 de març no cal cap document relacionat amb el coronavirus per als visitants. 

El mateix ocorrerà als qui opten per anar els pròxims dies a Suïssa, que ha eliminat qualsevol document sanitari per a accedir-hi des del 17 de febrer. “No s’exigeix ni complimentar un formulari d’entrada, ni cap tipus de certificat de vacunació, recuperació o de prova negativa per a entrar a Suïssa. Únicament són aplicables les condicions generals d’entrada”, assenyala el Ministeri d’Afers Estrangers espanyol. 

Pel que fa a Andorra, tampoc es demana el certificat covid, però aquest país recomana als visitants d’Espanya, França i Portugal que demanen als seus països un document de desplaçament, “un volant de desplaçament”, segons matisen, per si requeriren atenció sanitària en el seu territori. 

L’alleujament dels requisits d’entrada al país el percebran també tant els turistes que viatgen a Espanya, com els espanyols que fins ara, quan tornaven d’una estada a l’estranger, havien d'emplenar un formulari amb les dades de l'estada amb la intenció de rastrejar possibles casos de covid i identificar contagis importats. 

Aquesta obligació, de la qual molts viatgers s’assabentaven en facturar l'equipatge o embarcar en l’avió, i que obligava a emplenar un formulari en línia per a, en finalitzar el procés i obtindré un codi QR, ara tampoc no s’exigeix ja.

Només hauran d’emplenar-lo els espanyols i espanyoles o turistes que no disposen de certificat covid i als quals l’Estat espanyol sí que els sol·licitarà dades per a identificar possibles contagis, en cas que es produiren a l’estranger. 

També et pot interessar

stats