Espanya enfila la seua Setmana Santa "més normal", però encara amb mascaretes

Deu comunitats autònomes comencen aquest divendres les vacances escolars

El viacrucis del Crist del Socors de Cartagena, el primer pas que ha realitzat el seu recorregut processional a Espanya
El viacrucis del Crist del Socors de Cartagena, el primer pas que ha realitzat el seu recorregut processional a Espanya / Efe

Amb la pandèmia "estabilitzada" en els indicadors de contagi i hospitalaris, i amb el compte arrere per a la retirada de les mascaretes en interiors el 20 d'abril, Espanya encara la Setmana Santa més semblant a la normalitat que es vivia abans de l'esclat de la pandèmia. No obstant això, algunes comunitats han dissenyat plans específics per a les celebracions litúrgiques.

Aquesta setmana, la ministra de Sanitat Carolina Darias ha posat en relleu que la pandèmia a Espanya "evoluciona de manera positiva" amb "indicadors estables" i fins i tot "a la baixa", en un context en el qual algunes comunitats demanen la retirada de les mascaretes, una qüestió que haurà de ratificar el Consell de Ministres el 19 d'abril.

A Espanya, la manera de monitorar la pandèmia va canviar l'1 d'abril, en una aposta decidida de Sanitat i les comunitats de transitar cap a un escenari en el qual la covid es tracte com una malaltia respiratòria aguda més.

Així, després de dos anys marcats per vaivens i restriccions per la pandèmia, Espanya reprendrà una relativa normalitat durant aquestes celebracions. A més, calfa motors per a futurs festius i períodes estivals que no estaran marcats, previsiblement, ni per restriccions ni per l'ús general i obligatori de les mascaretes, excepte en centres sanitaris, sociosanitaris i en els transports.

Avala aquest panorama l'experiència d'altres països com el Regne Unit, Suècia o França, entre altres, que van optar ja fa setmanes per retirar-la definitivament i no han experimentat un empitjorament en els indicadors hospitalaris. Ara bé, sí que s'ha registrat un augment en la transmissió covid, encara que les autoritats sanitàries la consideren, de moment, controlada.

Galícia, l'única comunitat amb restriccions

Galícia és l'única comunitat autònoma que mantindrà restriccions específiques per la pandèmia i que se sumen a la de portar la mascareta en interiors i en aglomeracions a l'exterior.

D'aquesta manera, mentre que la resta de territoris es va submergint ja pràcticament en un escenari de "l'antiga normalitat", Galícia mantindrà fins al 23 d'abril l'obligatorietat de presentar el certificat covid de vacunació, recuperació o prova diagnòstica negativa per a visitar els pacients ingressats en centres hospitalaris i sociosanitaris.

Així, tornaran les processons als carrers espanyols en una Setmana Santa anhelada amb plans específics per a les celebracions litúrgiques que comencen aquest mateix divendres, sense oblidar que, tant Sanitat com els serveis de salut de bona part dels territoris d'Espanya, demanen "prudència i cautela" als ciutadans, ja que, tal com recorda en cada compareixença Darias, "la pandèmia segueix entre nosaltres".

També et pot interessar

stats