El Ministeri de Sanitat aposta per llevar les mascaretes en interiors després de Setmana Santa

L'esborrany de la ponència d'alertes en limita l'ús a tres espais: centres sanitaris, residències i transports

Les veus expertes aconsellen que les mascaretes continuen sent obligatòries en el transport públic
Les veus expertes aconsellen que les mascaretes continuen sent obligatòries en el transport públic / Shutterstock

El Consell Interterritorial de Salut d'aquest dimecres podria ser crucial en el compte arrere per al final de la mascareta en espais interiors. El punt no figura expressament en l'orde del dia de l'organisme, que reuneix representants del Ministeri de Sanitat i de les comunitats autònomes, però és possible que l'assumpte estiga en la cita. L'objectiu, començar a establir com serà el full de ruta que guiarà la flexibilització en l'ús d'un element que ha esdevingut simbòlic en la pandèmia.

Els governs autonòmics esperen a escoltar el criteri expert de la ponència d'alertes, que consideren que les mascaretes no haurien de llevar-se fins després de la Setmana Santa. I la retirada no es generalitzaria en tots els espais, segons han deixat caure algunes veus en vespres de la cita entre el govern espanyol i els territoris a Toledo.

L'ús del tapaboques, a diferència d'altres restriccions contra la covid-19, està regulat per reial decret, però el govern espanyol ha repetit insistentment que esperaria al criteri de les veus expertes abans de modificar-lo. La setmana passada, el cap de l'executiu, Pedro Sánchez va garantir que en retiraria l'obligatorietat "al segon següent" que ho aconsellen els tècnics.

Fa setmanes que la Ponència d'Alertes i Plans de Preparació i Resposta treballa en una proposta sobre la flexibilització de les mascaretes que haurà de revisar-se després en la comissió de Salut Pública. En l'últim esborrany, conegut aquest dilluns, aposten per retirar-les de manera progressiva en alguns àmbits, com l'escolar, però sempre després de Setmana Santa. I aconsellen que es mantinguen en altres tres espais: centres sanitaris, residències i el transport públic.

"La ponència d'alertes en l'àmbit nacional s'ha pronunciat i ha dit que no està d'acord que es lleve, almenys, fins que no passe la Setmana Santa. Aquesta ha sigut la proposta", revelava aquest dilluns el conseller de Salut de la Regió de Múrcia, Juan José Pedreño. La postura d'aquesta comunitat i d'altres territoris com Extremadura, el País Basc o la Comunitat Valenciana és que cal ser "prudents", atindre's al criteri dels experts i tècnics i que s'adopte en tot l'Estat. Madrid, per la seua banda, fa setmanes que pressiona perquè s'establisca el final de l'obligatorietat de dur mascaretes en interiors tret dels entorns vulnerables, mentre que Catalunya demana retirar-les ja en els col·legis.

També et pot interessar

stats