Centenars de famílies ucraïneses sol·liciten la protecció aprovada per la Unió Europea a la Ciutat de la Llum

El primer dia de funcionament, la Policia Nacional va tramitar 166 sol·licituds, però l'objectiu és arribar a atendre 300 persones al dia a partir de la setmana que ve

Dependències habilitades a la Ciutat de la Llum d'Alacant per a tramitar el permís especial per a les persones que fugen de la guerra d'Ucraïna
Dependències habilitades a la Ciutat de la Llum d'Alacant per a tramitar el permís especial per a les persones que fugen de la guerra d'Ucraïna / À Punt NTC

L'oficina de la policia de la Ciutat de la Llum a Alacant ha començat a rebre desenes de persones refugiades d'Ucraïna interessades en la sol·licitud de protecció aprovada per la Unió Europea.

A les 9 del matí nombrosos ciutadans ucraïnesos es concentraven a les entrades del recinte de la Ciutat de Llum d'Alacant, fins on també intentava arribar una llarga filera de cotxes.

Tots els interessats, que han abandonat el seu país els últims dies a causa de la invasió de les tropes russes, buscaven desesperadament regularitzar-ne la situació a Espanya.

És el cas dels amics que ha acollit Elena, d’origen ucraïnés, però que viu al nostre territori des de fa anys. Contava davant de les càmeres d’À Punt que havia acudit fins a la Ciutat de la Llum després que el dia d’abans li telefonaren des de la comissaria a la qual pertany el seu barri per a citar-la a les 14:30 d’aquest dimarts en la Ciutat de la Llum.

Els agents de policia, amb la llista a la mà, intenten solucionar situacions que no sempre són fàcils amb la barrera de l’idioma. Per a assistir els uns i els altres, intèrprets d’ucraïnés traslladen els missatges.

Entre la comunitat ucraïnesa ha corregut en les últimes hores el rumor que ací s'atenia sense cita. “Ahir la gent venia sense cita i l’atenien”, adverteix una altra ciutadana d’origen ucraïnés que ha acollit a sa casa una mare i els seus fills fugits de la ciutat d’Odessa.

Aquest dilluns, primer dia de funcionament d’aquesta oficina especial de la Policia Nacional, es tramitaren 166 sol·licituds, però l'objectiu és arribar a atendre 300 persones cada dia a partir de la pròxima setmana.

Les persones ucraïneses que acudeixen fins a aquesta oficina són identificades amb el passaport en regla i agrupades per unitats familiars. Alguns dels compatriotes que els acullen a terres valencianes expliquen que calen aquests documents per a viure a Espanya, treballar o tindre assistència mèdica.

El govern espanyol ha anunciat que hui mateix entrarà en funcionament el telèfon únic d'atenció a Espanya (91 047 44 44) per als refugiats que procedisquen d’Ucraïna, a través del qual podran obtindre cita per a sol·licitar aquesta protecció temporal per a les persones desplaçades.

També et pot interessar

stats