Catarroja estrena papereres intel·ligents i paranys per a controlar plagues de rates i vespes
S'han col·locat en zones estratègiques d'ús públic, com el port i diversos parcs, i empren sistemes sostenibles per a millorar la salubritat urbana
Catarroja estrena sistemes tecnològics i sostenibles per al control de les plagues en diferents zones del municipi i millorar la salut urbana. L'Ajuntament se centra especialment en la reducció de poblacions de vespes, rates i ratolins, especialment en àrees d'ús freqüent per part de la ciutadania, i per a això ha implementat mecanismes intel·ligents que permetran atrapar estos insectes i rosegadors.
La primera de les mesures la trobem al moll del port de Catarroja, on s'han instal·lat trampes després d'haver detectat la proliferació de nius de vespes a causa de la humitat i les altes temperatures. Els tècnics municipals han col·locat vint paranys distribuïts estratègicament, que estan dissenyats per a atraure químicament i capturar-les. L'objectiu és disminuir-ne de manera progressiva la població i reduir les molèsties per al veïnat. A més, també es disminueix el risc de picades en un entorn que acull sovint bodes, comunions i activitats d'oci nàutic.
Els paranys es buidaran i reposaran mensualment, fins i tot durant els mesos d'hivern, per a mantindre un seguiment constant de la població de vespes. Com a novetat, a més, s'elaborarà un cens per a poder estudiar-les, ha puntualitzat l'alcaldessa, Lorena Silvent.
Una altra novetat, en este cas per a atrapar rates i ratolins, són cinc papereres intel·ligents que es col·locaran en punts clau, com la plaça de la Regió i els parcs l’Horteta, Barraques, Paluzié i Príncep d'Astúries. Estan fabricades amb material reciclat i equipades amb paranys camuflats dins que tenen esquers per a atraure els animals. Les rates, que s'apropen naturalment a les zones on s'acumula el fem, accedeixen a través d'orificis específics i hi queden atrapades. A més, cada dispositiu integra un sistema intel·ligent amb sensors que detecta l'entrada del rosegador i la notifica automàticament a l'empresa encarregada del manteniment.
Este sistema innovador no utilitza raticides químics, sinó que empra un mecanisme de descàrrega elèctrica per a capturar a l'animal de manera efectiva i ràpida. Els rosegadors queden emmagatzemats en un depòsit intern, que es buida regularment per l'empresa gestora, ja que té control remot en temps real dels exemplars capturats.
“Amb estes mesures es reafirma la voluntat de recuperar el port i un entorn urbà més nets, segurs i saludables, apostant per solucions tecnològiques i sostenibles per al control de plagues” ha conclòs l'alcaldessa Silvent.