El carreró sense eixida dels al·lèrgics a les vacunes contra la covid

Les persones que no poden rebre les dosis de reforç per raons de salut denuncien la seua indefensió i la falta d’alternatives per a protegir-los

Un sanitari extrau una dosi de la vacuna d'AstraZeneca, la única que no té el component al qual és alèrgic Pablo Blanco
Un sanitari extrau una dosi de la vacuna d'AstraZeneca, la única que no té el component al qual és alèrgic Pablo Blanco / Reuters

És al·lèrgic a un component de les vacunes de Pfizer i Moderna i l’alternativa, la d’AstraZeneca, no la injecta el sistema sanitari espanyol, de manera que no té opcions per a la tercera dosi. En aquest carreró sense eixida es troba Pablo Blanco, un veí de 61 anys de Guadalajara, que té al·lèrgia al polietilenglicol, un dels elements que porten les vacunes d’ARN missatger per a conservar-les i ara com ara no sap com podrà reforçar la seua protecció contra la covid.

El cas d’aquest home el recull el diari El Español, però en una situació semblant es troben les persones que, i tot ser una minoria, per qüestions de salut, com les reaccions molt importants de les dosis anteriors, no poden ser vacunades amb les dosis disponibles actualment.

Pablo Blanco, en declaracions a El Español, denuncia que la seua situació no sols el deixa menys protegit davant el virus, perquè encara no l’han punxat amb la dosi de reforç, també es pregunta què pot passar amb ell si més avant s’exigeixen les tres dosis com a requisit indispensable per a obtindre el passaport covid.

El polietilenglicol, al qual és al·lèrgic, és una substància que tenen alguns medicaments, com ara els antibiòtics, els corticoides o els laxants, però també alguns productes d’higiene, com el xampú, on s’afig per a fer el líquid més espés. Per a la majoria de la població és favorable o innocu, però, per a casos excepcionals, com el de Pablo Blanco.

El ministeri va establir al setembre que, per a la dosi de reforç, s’administrarien sols els preparats de Pfizer o Moderna, de manera que les autonomies no poden accedir a cap dels milers de dosis d’AstraZeneca que Espanya té emmagatzemades.

Injectar-la en casos lleus

Pel que fa al risc que pot comportar inocular la vacuna d’ARN missatger a les persones al·lèrgiques a algun dels seus elements, la Societat Espanyola de Vacunologia aposta per injectar-la, si pot provocar una reacció lleu, i controlar els efectes amb uns altres fàrmacs, com ara l’Urbason.

Ara bé, en els casos al·lèrgies que poden comportar conseqüències més greus, aquesta entitat de professionals advoca per administrar una triple pauta d’AstraZeneca, però les directrius del Ministeri de Sanitat impossibiliten aquesta opció.

Un cas semblant al de Pablo Blanco és el d’algunes persones a les quals la primera o segona dosi de qualsevol de les vacunes administrades a Espanya els han causat problemes importants de salut. Tot i ser una minoria ínfima, aquests pacients, que no rebutgen les següents pautes de la vacuna, sinó que es desaconsella que les reben, no tenen el certificat covid.

Per ara, la sanitat espanyola tampoc els expedeix cap justificant que acredite que no estan vacunats amb la pauta completa perquè això implicaria un risc per a la seua salut. Talment, els afectats es veuen privats d’accedir als llocs on els requereixen aquest document o han de veure’s abocats a fer-se tests d’antígens contínuament. 

També et pot interessar

stats