Els assajos demostren que un fàrmac antitumoral espanyol és efectiu contra la covid

La plitidepsina, que comercialitza la farmacèutica Pharmamar, aconsegueix frenar la malaltia causada per totes les variants de coronavirus

Personal sanitari de l'Hospital Universitari Marquès de Valdecilla de Santander en una de les UCI-Covid de l'hospital càntabre. / Pedro Puente Hoyos  (Efe)
Personal sanitari de l'Hospital Marqués de Valdecilla de Santander, en una de les UCI covid del centre / Pedro Puente Hoyos (Efe)

La plitidepsina, un fàrmac antitumoral, és efectiva contra la covid. Aquest medicament aconsegueix frenar els efectes de totes les variants de coronavirus conegudes fins ara, com la delta o l’òmicron. Així ho ha anunciat la farmacèutica espanyola Pharmamar, que aquest dimarts ha fet públics els resultats dels assajos clínics que està fent amb el compost químic que comercialitza.

L’anunci ha provocat ràpidament que la farmacèutica s’haja disparat en borsa més d’un 10% i que s’haja situat com a líder de l’Ibex-35 aquest dimarts.

Segons els assajos de laboratori, dirigits pel catedràtic de Microbiologia de l'escola de medicina Icahn de l'Hospital Mount Sinai de Nova York, Adolfo García-Sastre, i publicats en la revista Life Science Alliance, la plitidepsina ha demostrat tindre "una activitat antiviral potent en totes les variants a concentracions baixíssimes amb un índex terapèutic in vitro positiu".

D’altra banda, els estudis de laboratori que està fent aquesta farmacèutica també han demostrat que el fàrmac es distribueix preferentment cap al teixit pulmonar, un dels òrgans més afectats en els pacients en els quals es desenvolupa la malaltia. De fet, segons Pharmamar, s’ha constatat una disminució del 99% de la càrrega viral en el pulmó dels animals tractats amb plitidepsina.

A més, l'article mateix informa de la revisió de les dades d'un assaig clínic amb pacients que requereixen ingrés hospitalari i els resultats del qual han demostrat la seguretat del fàrmac i la seua eficàcia clínica.

"Destaquen les dades observades en 23 pacients amb malaltia moderada, dels quals el 74% van rebre l'alta hospitalària en la primera setmana de tractament", destaca la companyia. Donats aquests resultats, Pharmamar continuarà amb una nova fase de l’assaig clínic. 

També et pot interessar

stats