La campanya de vigilància d'incendis forestals s'avança un mes

Enguany la Generalitat ha rebut 106 sol·licituds, un 20% més que l'any passat, d'ajudes destinades a activitats de voluntariat ambiental per part d'ajuntaments i entitats

Comencen les tasques de vigliància al Montgó / À Punt NTC

Diversos municipis de la Marina Alta —com Xàbia, Dénia i Gata de Gorgos— han iniciat la campanya de vigilància del Montgó, enguany amb la novetat de no tindre una data de conclusió. Només al municipi de Xàbia, cinquanta voluntaris ja treballen activament a la zona.

La campanya de prevenció ha començat un mes abans del que és habitual, i és que la sequera continuada que pateix la Comunitat Valenciana eleva el risc d'incendi, especialment este cap de setmana en què les màximes podrien arribar fins als trenta graus. "Normalment, estem des de les quatre fins a les deu de la nit", apunta Juan Ortolá, regidor de Seguretat Ciutadana i Emergència de Xàbia. "I en els dies festius intensificarem les guàrdies", afirma.

Precisament, fa tres setmanes es va produir un incendi als voltants del Montgó, que va cremar unes 72 hectàrees. "Estem en un any molt sec i ja no és només la pluja, que ha deixat de caure, sinó que hi ha molt poca humitat", explica José Serra, cap de Protecció Civil a Xàbia.

La Conselleria de Justícia i Interior ha convocat, com cada any, ajudes destinades a activitats de voluntariat ambiental, per a "ajudar a la detecció primerenca d'incendis" i per a "informar-ne i conscienciar els visitants", ha explicat la consellera Elisa Núñez.

Enguany s'han rebut un total de 106 sol·licituds d'ajuntaments i entitats, que han presentat projectes per a dur a terme tasques de vigilància i prevenció d'incendis forestals, un 20% més que l'any anterior.

En concret, 60 són de la província de València, 38 d'Alacant i 8 de Castelló. Les ajudes, que es concedeixen pel procediment de concurrència competitiva una vegada instruïts i baremats els expedients, compten amb un import màxim anual per beneficiari de 10.000 euros.

Els observatoris forestals avancen un mes les tasques de prevenció

D'igual manera, Justícia i Interior, a través de la direcció general de Prevenció d'Incendis, va avançar el mes de març passat el començament de l'activitat de catorze observatoris de la Comunitat Valenciana per a previndre el risc d'incendis. Altres trenta observatoris de la xarxa de vigilància estan oberts tot l'any.

Actualment, la detecció de focus d'incendis forestals en la Comunitat Valenciana es treballa amb una xarxa de 66 observatoris de vigilància des dels quals es comunica a les centrals de prevenció d'incendis forestals provincials en cas d'aparició de fum i quina és la localització aproximada.

Situats en posicions geogràfiques privilegiades, el vigilant pot detectar un incendi que s'està produint, en les seues fases inicials, a molts quilòmetres de distància i avisar als mitjans d'extinció. D'esta manera, començar les tasques d'extinció al més prompte possible augmenta molt la probabilitat de contindre l'incendi.

També et pot interessar

stats