Controlat l'incendi forestal al barranc de l'Hedra, a Xàbia

El centenar de persones desallotjades pogueren tornar a casa diumenge

L'incendi forestal declarat al barranc de l'Hedra, a Xàbia, es dona per estabilitzat / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 d'abril 2024 - 12:37 Actualitzat: 15 d'abril 2024 - 21:53

Els bombers de la Diputació d'Alacant han donat per controlat l'incendi de Xàbia poc després de les 21 hores d'aquest dilluns. Aquest diumenge, a més, el centenar de persones desallotjades que ja podien tornar a casa. També es va alçar el post de comandament avançat i s'han reobert totes les carreteres al trànsit. Les flames finalment afectaren terreny forestal, i és per això que ha sigut reclassificat com a incendi forestal. Així mateix, diumenge al migdia, els bombers informaren que en total s'han cremat 72 hectàrees, 12 de les quals són de canyar i 60 de matoll.

El Centre de Coordinació d'Emergències va declarar aquest dissabte de matí, passades les 11 hores, un incendi de vegetació al barranc de l'Hedra, a Xàbia (Marina Alta), a la carretera CV-734.

A causa de la proximitat del foc, a primera hora de dissabte de vesprada, es va procedir a desallotjar un total de 108 persones de 35 habitatges disseminats en la zona. El foc es va originar prop de la rotonda del tanatori de Xàbia i va avançar cap al terme municipal de Gata de Gorgos, sense arribar a entrar-hi.

Estat en què ha quedat un vehicle que es trobava a prop d'on es va originar l'incendi
Estat en què ha quedat un vehicle que es trobava a prop d'on es va originar l'incendi / À Punt NTC

Des del Consorci Provincial de Bombers d'Alacant van apuntar a una "crema agrícola descontrolada" com a possible causa de l'origen del foc, segons va informar el director tècnic del post de comandament avançat, Alan Clemente, a poqueta nit del dissabte. "La crema ha produït dos focus i això ha dificultat l'atac del foc en un primer moment", va matisar Clemente, que també va indicar que si s'hagueren "descuidat els efectius, el Montgó estaria en flames".

Tot i que dissabte el nivell de preemergència per risc d'incendi forestal era baix-mitjà en tot el territori valencià i estaven permeses les cremes agrícoles, Clemente va insistir en el fet que "hi ha molt d'irresponsable" i que quan es fa una crema controlada "s'ha d'establir un perímetre, tindre una quantitat d'aigua a disposició... I açò és obviat per molts agricultors", va dir.

Durant la nit de dissabte van treballar set dotacions de bombers i a primera hora d'aquest diumenge s'hi han incorporat altres quatre, a més de tres unitats dels bombers forestals i dos mitjans aeris.

El Centre de Coordinació d'Emergències va declarar dissabte la situació 1 del Pla Especial d'Incendis Forestals, que estableix la situació d'emergència provocada per un incendi que en l'evolució previsible podria afectar greument béns forestals i afectar lleument la població i béns de naturalesa no forestal. En concret, els bombers indiquen que hi ha habitatges disseminats per la zona.

Vegetació seca per falta de pluja

Les previsions per a aquest cap de setmana apuntaven a dies d'extrema calor en ple abril, raó per la qual els responsables de prevenció i extinció han extremat les precaucions per a estar a l'aguait per incendis com el que s'ha produït a Xàbia.

L'entorn del Montgó acusa la falta d'aigua generalitzada. De fet, À Punt Oratge va informar aquest dimecres que en els últims dotze mesos han caigut a la zona al voltant de 250 litres per metre quadrat, quan la mitjana és de 900. Una situació meteorològica que genera vegetació seca, l'escenari idoni perquè el foc es propague més ràpidament.

També et pot interessar

stats