Cap de setmana de calor i d'alt risc d'incendi al litoral i al sud de la Comunitat Valenciana

Este dissabte registrarem temperatures més pròpies de l'estiu, amb màximes que podrien arribar a 30 graus

Un bomber forestal de la Generalitat de vigilància
Un bomber forestal de la Generalitat de vigilància / La Generalitat

Iniciem un cap de setmana amb un nivell de preemergència alt al litoral i al sud de la Comunitat Valenciana. Amb focs recents com el de Tàrbena encara en la memòria, la Generalitat ha activat l'alerta a les comarques del sud a causa de les altes temperatures previstes per a este dissabte i diumenge i l'estat de sequedat en què es troba el sòl, que a penes ha rebut aigua en els últims mesos.

Amb previsions de temperatures màximes de 30 graus durant els dos dies, ens trobem davant de l'oratge més propi de l'estiu que de la primavera. Una situació que no ens ve de nou, perquè durant l'abril ja hem experimentat jornades caloroses que van disparar el mercuri molt per damunt del que és habitual per a esta temporada. De fet, la temperatura mitjana durant el passat mes va ser de 14,6 graus, 1,2 graus superior a la mitjana climàtica de referència.

L'altre factor determinat en esta situació de preemergència és la sequedat del sòl, causada per la falta de pluges generalitzada durant els darrers mesos. "L'any hidrològic, que va començar l'1 d'octubre, presenta un dèficit de precipitació del 73% i una anomalia de temperatura de quasi dos graus", ha advertit José Ángel Núñez, cap de meteorologia de l'Aemet. "No tenim precedents en el nostre territori ni en la mitjana de la Comunitat Valenciana des del 1950 d'un període de set mesos simultàniament tan sec i càlid com este que estem vivint ara", apunta el meteoròleg.

La Generalitat programa des d'este divendres vols de vigilància preventiva davant del risc d'incendis forestals, segons estableix el Pla Especial d'Incendis Forestals de la Comunitat Valenciana.

Cap de setmana de calor

Este dissabte es presenta com una jornada en què caldrà buscar l’ombra i potser serà el moment en què alguns es decidisquen a pegar-se el primer bany de la temporada. Es preveuen màximes de 30 graus, al centre i el sud del nostre territori i al golf de València.

Diumenge, el panorama meteorològic canviarà poc. Tret dels núvols que deixaran ruixats i alguna tronada a les comarques de l’interior nord, les màximes continuaran sent molt altes per a l’època en què estem. De fet, a les comarques centrals i a les del sud fàcilment es poden superar els 30 graus en alguns punts.

Recomanacions de la Generalitat

Davant d'una situació d'alt risc d'incendi forestal, Emergències de la Generalitat llança una sèrie de recomanacions per a evitar focs que puguen esdevindre grans incendis forestals. Les autoritats demanen, entre altres, no tirar fòsfors, puntes de cigarret ni encendre foc per a cuinar fora dels llocs preparats i autoritzats; no dipositar fem o qualsevol altre tipus de residu, i no llançar coets, petards o similars.

A més, el 15 d'abril, després de l'incendi de Tàrbena, la Generalitat va prohibir la crema agrícola a menys de 500 metres de zones forestals des d'aquell moment fins a nova ordre per l'actual escenari meteorològic marcat per la sequera.

També et pot interessar

stats