Busquen 75 pacients amb ELA per als assajos d'una teràpia “esperançadora”

Dels cent voluntaris que es necessiten de moment només se n'han presentat 25, però ja s'hi ha detectat un retard de la paràlisi dels músculs que s'hi han tractat

Sanitat presenta un pla d\'atenció individualitzada a persones amb ELA
Els primers resultats apunten al retardament de la paràlisi dels músculs afectats / À Punt NTC

Un assaig pioner nascut a Elx busca 75 pacients d'esclerosi lateral amiotròfica (ELA) de tot el país perquè participen de manera voluntària en un estudi sobre aquesta malaltia incurable. Els primers resultats per a trobar una teràpia que alentisca i, fins i tot, arribe a detindre'n la degeneració muscular s'han descrit com a “esperançadors”.

La investigació es basa en l'ús de les mateixes cèl·lules del pacient extretes de la medul·la òssia i està liderada per l'Institut de Neurociències (IN), el centre mixt del CSIC i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx, junt amb els hospitals públics del Doctor Balmis d'Alacant, l'universitari de Sant Joan d'Alacant i Virgen de la Arrixaca de Múrcia, amb finançament de l'Institut de Salut Carlos III de Madrid i també donacions particulars.

L'assaig requereix un centenar de malalts voluntaris diagnosticats en un estadi primerenc d'ELA. Després de l'aturada de la investigació per la pandèmia, només se n'han presentat fins ara 26 procedents de la Comunitat Valenciana, Galícia, Castella i Lleó, Catalunya i Andalusia.

Ara, busquen en 75 més perquè els resultats puguen ser acceptats per la comunitat científica. D'aquesta manera, la teràpia podria ser usada en qualsevol malalt, però els investigadors tenen por que la baixada de voluntaris puga posar en risc l'estudi.

Un dels investigadors principals, el catedràtic de la UMH i científic de Neurociències, Salvador Martínez, ha explicat que la fase de laboratori i els primers resultats en els malalts d'ELA apunten al “benefici” del tractament perquè “disminueix i retarda la paràlisi en els músculs on s'ha aplicat la teràpia”, una injecció de les cèl·lules del mateix malalt.

D'aquesta manera es dona una “major capacitat funcional en els músculs que serveixen per a moure's”, amb la possibilitat futura de millorar la capacitat respiratòria si la diana és el diafragma.

Els malalts que vulguen participar en la teràpia (complementària dels tractaments ja prescrits) se sotmeten a proves de força muscular, a l'extracció de medul·la òssia, i a la injecció de cèl·lules en mans i cames. Aquests procediments es fan a l'Hospital Virgen de la Arrixaca de Múrcia, però el seguiment de la teràpia contínua a l'Hospital de Sant Joan d'Alacant.

900 nous casos d'ELA cada any a Espanya

Martínez ha subratllat que l'ELA ha deixat de ser una malaltia rara i que un dels primers símptomes és notar “una xicoteta fluixesa muscular” i que al cap d'uns mesos acaba diagnosticant-se com ELA. L'esperança de vida se situa entre els tres i els cinc anys.

L'Associació Espanyola d'Esclerosi Lateral Amiotròfica (Adela) ha informat fa poc que s'estima que a Espanya hi ha 3.000 persones afectades i que cada any es diagnostiquen uns 900 nous casos més. La meitat dels malalts moren en menys de tres anys, el 80% en menys de cinc i la majoria (el 95%) abans de deu anys.

També et pot interessar

stats