Viure amb ELA: "Nosaltres no som herois, els herois són els que ens cuiden"

En el Dia Mundial de la Lluita contra l'Esclerosi Lateral Amiotròfica, coneixem un dels afectats per aquesta malaltia sense cura ni tractament.

Dia Mundial de l'ELA
21 de juny 2022 - 20:18

Demetrio treballava com a funcionari a la Diputació de Zamora fins que, fa ara tres anys, li van diagnosticar esclerosi lateral amiotròfica. El veredicte va arribar després d'un any en què rodà per diferents especialistes fins que un neuròleg va confirmar les sospites que ell ja feia temps rumiava. En eixe moment, Demetrio i la seua dona Amparo -infermera jubilada- es van traslladar a un pis a Paiporta on van començar a construir una nova manera de viure.

L'Associació Espanyola d'ELA alerta que 12.500 valencians patiran aquesta malaltia en algun moment de la vida. En el dia mundial de la malaltia reivindiquen més investigació i la creació de centres especialitzats per als pacients que la pateixen. A més del suport de l'associació, una assistència quasi permanent, com la que rep Demetrio per part de la seua dona, és en la major part dels casos l'única manera de poder mantindre certa qualitat de vida amb aquesta malaltia degenerativa.

Demetrio se sent afortunat de poder tindre l'ajuda d'Amparo: "quasi sempre en este dia, en els diversos mitjans de comunicació, ens diuen que som herois. I jo dic que no, nosaltres no som herois. Els herois són els que ens cuiden. Jo tinc ací la meua heroïna, que m'aguanta, que em suporta, que em cuida i, a més, m'estima."

Però l'heroïcitat de Demetrio és la positivitat amb què afronta aquesta malaltia que té, al moment del diagnòstic, una esperança de vida d'entre dos i cinc anys. De fet, Amparo explica que sovint li pregunten com pot ser que ho porte tan bé, ella contesta que és gràcies a l'actitud del seu home: "Ell sobreviu gràcies a mi, però jo sobrevisc gràcies a ell."

També et pot interessar

stats