Bizum es consolida com l’opció favorita de pagament entre els joves

Més del 75% de les persones entre 18 i 30 anys utilitzen aquest servei de manera habitual

El Bizum guanya terreny a les transferències
Bizum en un dispositiu mòbil en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Un estudi de l’Associació de Consumidors i Usuaris (Avacu) revela que els joves entre 18 i 30 anys utilitzen el servei de pagament instantani Bizum de manera habitual. El 46% de les persones consultades van assegurar que enviaven diners a través d’aquesta plataforma en el sondeig realitzat a més de 400 usuaris. Els resultats també mostren que un 39,4% ho fa esporàdicament i un 14% afirma no usar-lo mai.

En desgranar les dades per edat, s’observa que els majors de 80 anys són els que menys fan servir Bizum —el 71% asseguren que mai en fan ús— mentre que l’aplicació es popularitza a mesura que baixa l’edat, arribant a més del 75% en la franja dels 18 als 30 anys.

Respecte a la freqüència d’ús, un 41,7% afirma gastar aquest servei de pagament una vegada a la setmana o més, xifra que s’augmenta segons es redueix l’edat.

Els pagaments a través de Bizum es fan majoritàriament entre particulars, familiars i amics en un 99% dels casos, encara que des de l’associació destaquen que cada vegada més comerços han incorporat aquesta opció per a cobrar. En concret, un 11% dels usuaris enquestats també afirmen que han pagat les compres amb aquest mètode.

“Més del 92% dels usuaris d’aquest servei afirmen no haver tingut cap problema en utilitzar-lo” recalquen des de l’estudi i del quasi 7% que els ha tingut apunten a fallades puntuals o dificultats per presentar una incidència. També hi ha qui reconeix que s’ha equivocat i ha enviat diners a un altre número de telèfon.

En les vendes entre particulars pot haver-hi intents d'estafa. Avacu adverteix que cal anar amb compte i revisar les dades i les quantitats per a assegurar-se una correcta operació.

Consells per a evitar disgustos

Els estafadors aprofiten la falta de coneixement o les distraccions dels usuaris per extraure diners de manera fraudulenta. 

Per això, s'ha d'accedir a través de l'aplicació de l'entitat bancària, mai mitjançant enllaços que es puguen haver rebut, especialment si són de desconeguts o "suposades" administracions públiques i altres entitats.

L'associació assenyala que si hi ha un error en enviar un Bizum, el primer que s'ha de fer és sol·licitar la devolució dels diners al contacte al qual s'ha enviat. A més, es pot contactar amb l'entitat bancària per a veure quines possibilitats pot oferir, però com solen tractar-se de transferències immediates, la cancel·lació serà bastant complicada.

Des d’Avacu han recordat la importància d'instal·lar en el mòbil un antivirus i mantindre el sistema actualitzat, així com evitar les xarxes públiques i obertes de wifi i sempre tancar l'aplicació del banc o plataforma després de fre-ne ús.

Finalment, apunten que si s'ha sigut víctima d'una estafa a través de Bizum, cal interposar la corresponent denúncia davant les forces de seguretat i contactar amb el banc per a prendre les mesures necessàries.

També et pot interessar

stats