Benlloc, Cabanes i les Coves protestaran contra una planta solar que equival a 500 camps de futbol

L’associació Nostra Terra critica que no s’ha fet cap consulta a la ciutadania i denuncia que la planta acabarà amb l’agricultura i la ramaderia de la comarca

L’associació Nostra Terra reuneix al veïnat afectat en una trobada a les Coves de Vinromà
L’associació Nostra Terra reuneix el veïnat afectat en una trobada a les Coves de Vinromà / Laura Bayarri

Veïns i veïnes dels municipis de les Coves de Vinromà, Benlloc i Cabanes, a la Plana Alta, han anunciat mobilitzacions per aturar la instal·lació de la macroplanta solar Magda, després d'aprovar aquesta setmana la declaració d'impacte ambiental (DIA) el govern d'Espanya. Aquests tres municipis són els més afectats per un projecte que afecta dotze pobles. En concret, han acordat dues manifestacions conjuntes entre la Plataforma contra la Magda i la Plataforma No a la MAT de Morella. La primera està prevista per al 26 de febrer a les Coves de Vinromà i la segona, el 25 de març a Cinctorres (Ports).  A més, la setmana que ve es reuniran els alcaldes de les citades localitats, que també podrien estudiar prendre algun tipus de mesura. 

En una trobada a les Coves de Vinromà, l’associació Nostra Terra ha informat el veïnat què suposa l’aprovació de la DIA i han concretat que en les pròximes setmanes es mobilitzaran per a protestar. El projecte de la macroplanta, segons ha explicat a À Punt el membre de la junta de Nostra Terra Carlos Omar, suposaria anul·lar la zona més productiva a nivell agrícola i ramader del municipi de la Plana Alta. “El 70% del poble viu del cultiu d’ametlers, oliveres, garroferes i de la ramaderia i, amb la instal·lació de les plaques solars, es perdria un 60% del terreny agrícola”, ha apuntat. Així mateix, ha apuntat que la Magda acabaria amb tots els esforços que s’han fet per a atraure nous veïns i veïnes en un poble que està catalogat amb un alt risc de despoblament. 

La plataforma veïnal agraeix a la Conselleria d’Agricultura els informes desfavorables cap a la Magda, però li exigeixen que vagen a Madrid a fer força per tal d'aturar el projecte. Si finalment s’aprova l’autorització administrativa que dona llum verda a la instal·lació de la macroplanta solar, les associacions no descarten recórrer a la via judicial. 

“Suposarà un abans i un després en la comarca”

La secretària de Nostra Terra, Carmen Barreda, ha assegurat que la instal·lació de Magda suposarà “un abans i un després en la comarca de la Plana Alta”. Barreda ha criticat durament que les empreses gestores del projecte, Akuo i Pemier, no s’hagen posat en contacte amb les persones afectades per la pèrdua de terrenys. “El que primer haurien d’haver fet és consultar a la gent del poble per a saber si volíem o no la planta. Estem a favor de les energies renovables, però no de la manera que ho estan fent”, ha afegit. 

A la trobada també han assistit membres de la Plataforma No a la MAT, per a unir suports contra unes actuacions que –diuen– no compten amb el beneplàcit ni de la població ni dels ajuntaments. “La gent que treballa en agricultura no es mereix tindre una infraestructura d’aquestes característiques. Tant la Magda com les dues línies de molt alta tensió a les comarques del nord són un desgavell i el govern del Botànic hauria d’aturar-ho”, ha afirmat Jesús Broch, membre de l’associació. 

260.000 panells solars, centenars de torres elèctriques i setanta quilòmetres de cablejat

El projecte, que impulsen els grups estrangers Akuo i Pemier (francés i xinés, respectivament), té una mida de 472,11 hectàrees, vora 500 camps de futbol, i suposa repartir 260.000 panells solars entre les Coves de Vinromà, Benlloc i Cabanes, a més de subestacions de nova construcció, centenars de torres elèctriques i setanta quilòmetres de cablejat per a portar l'energia cap a la costa. 

El projecte, que afecta dotze termes de la Plana Alta i el Baix Maestrat, té un rebuig generalitzat a la Comunitat Valenciana. De fet, ha rebut informes negatius de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica per l'impacte paisatgístic i en l'avifauna i la flora de la zona. A més, es preveu que ocupe 200 hectàrees amb qualificació d'ecològiques. Per això la producció d'ametles ecològiques baixarà fins al 62% i es tallaran 60.000 arbres en plena producció.

També et pot interessar

stats