Bengoa preveu un contagi "brutal" per l'Any Nou xinés i demana controls “més estrictes” dels viatgers

L’epidemiòleg recomana l'administració d'una quarta dosi de la vacuna a persones majors de 50 anys 

Rafael Bengoa, expert epidemiòleg
Rafael Bengoa, expert epidemiòleg / Europa Press
10 de gener 2023 - 11:22

L'expert en Salut Pública Rafael Bengoa ha demanat un control "més estricte" de viatgers procedents de la Xina davant la previsió d'una quantitat "brutal" de contagis de la covid per la celebració de l'Any Nou xinés. Es preveu que la festivitat, que té lloc a partir del pròxim dia 22 de gener, implicarà milions de desplaçaments

Enfront de les recomanacions de la Unió Europea, "amb molts interessos econòmics pel mig amb la Xina", Bengoa ha subratllat que, ara convé ser "una miqueta més estrictes", desaconsellar els viatges al gegant asiàtic i replicar la política d’enduriment de fronteres amb els viatgers xinesos que ja estan aplicant altres països. A parer seu, aquests controls passarien per una "prova covid negativa" en eixir de la Xina, a més d'un control de les aigües residuals en el mateix avió, "perquè es pot donar la circumstància que algú siga negatiu en pujar a l'avió i ser positiu durant el vol". 

No obstant l'advertiment, Bengoa ha llançat un missatge de tranquil·litat en assegurar que les variants del virus són "subllinatges d'òmicron", que són "molt infecciosos", però no més severs que les presents en el nostre context.

L'epidemiòleg ha recomanat també l'administració d'una quarta dosi de la vacuna a persones majors de 50 anys i el manteniment de la mascareta en llocs tancats, com el transport públic, durant almenys tres o quatre mesos.

Les conseqüències d'una brusca aturada de la política de zero covid a la Xina

L’expert en epidemiologia s’ha mostrat crític amb la decisió del gegant asiàtic de "soltar" la política de zero covid "després de mil dies de confinament, sense haver preparat l'eixida", en contraposició a l’actuació de països com Nova Zelanda o Austràlia que, abans "de trencar el dic" de la política de zero covid, el que van fer va ser "vacunar, vacunar, vacunar, i també assegurar que tenen la infraestructura del sistema sanitari llesta per si de cas venia una ona molt gran".

Segons ell, el món és encara molt vulnerable a l’aparició d’una nova variant, una possibilitat que cal tindre en consideració, ja que en aquests moments hi ha milers de persones infectant-se. Bengoa ha advertit que haurem d’estar preparats davant d’aquesta possibilitat.

El que importa ara, ha continuat, és que el govern xinés, que "ha estat més aviat controlant a la gent que controlant una infecció", es pose "les piles" per a frenar aquesta "espècie de caos que s'ha creat per decisions polítiques".

També et pot interessar

stats