L'OMS no es creu les dades xineses sobre la covid i Pequín defensa que són "transparents"

Després de retirar la política de zero covid, el país asiàtic es troba de ple en la pitjor onada de contagis des que va esclatar la crisi sanitària 

Un sanitàri trasllada un cadaver a Xangai
Un sanitàri trasllada un cadàver a Xangai / Reuters

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) no acaba de refiar-se de les xifres sobre l'impacte de la covid-19 que ha oferit la Xina, que es troba immersa en la pitjor onada de contagis des que va esclatar la crisi sanitària a la ciutat de Wuhan, ara fa tres anys. En les últimes hores ha tingut lloc un encreuament entre la màxima autoritat en salut pública del món i el règim liderat per Xi Jinping, que diu no haver trobat mutacions noves del virus en al seu territori. L'últim balanç del país reporta 218.019 noves infeccions i 648 morts, unes dades que han posat en dubte els experts de l'OMS. Fins i tot una gran part de la mateixa població xinesa qüestiona des de fa setmanes les dades incloses en els butlletins periòdics difoses pel govern.

Després de les crítiques dels portaveus de l'OMS, la Xina ha defensat aquest dijous la resposta donada davant l'explosió de casos que s'ha estés per tot el país. Pequín reitera que són "transparents" amb les dades després que l'OMS els tornara a demanar "més dades fiables i enviades amb més rapidesa sobre hospitalitzacions i morts". "La situació epidèmica a la Xina està sota control. Continuarem supervisant possibles mutacions del virus i oferirem qualsevol informació pertinent a temps. Estem en contacte amb l'OMS i esperem que l'organització mantinga una posició científica, objectiva i imparcial. Des que va començar la pandèmia, la Xina ha compartit sempre informació de manera transparent", ha assegurat en roda de premsa la portaveu d'Afers Estrangers Mao Ning.

Igualment, la representant del règim xinés ha afirmat que "sempre" han compartit la seqüència genètica del virus "a temps", després que l'organització amb seu a Ginebra insistira que el país "ha de mantindre alts nivells de seqüenciació genòmica" i compartir-los amb més celeritat. 

La ràpida propagació del virus pel país després de retirar la política de zero covid ha sembrat dubtes sobre la fiabilitat de les dades oficials de contagis i morts, que han registrat a penes un grapat de defuncions recents per la malaltia malgrat que localitats i províncies han calculat que una proporció significativa de les poblacions s'ha contagiat. Les xifres són inversemblants per als especialistes occidentals. 

A final de desembre, la Xina va anunciar que reobrirà les fronteres el pròxim 8 de gener per primera vegada des de març del 2020, cosa que ha provocat que diversos països europeus hagen decidit en els últims dies exigir als viatgers procedents del gegant asiàtic test negatius de covid per a entrar als seus territoris. La mesura ha molestat Pequín, que ha carregat contra la Unió Europea en considerar-la desproporcionada. "Demanem a totes les parts que les mesures que prenguen (...) no es dirigisquen a un país en particular i també que eviten comentaris que polititzen la pandèmia", ha indicat la portaveu xinesa

També et pot interessar

stats