Quina serà la pròxima pandèmia?

L'OMS convoca 300 veues expertes per a actualitzar la llista de patògens candidats, a fi d'orientar la inversió en R+D

Representació digital del virus de la Covid-19
Representació digital del virus de la Covid-19 / NIAID (Europa Press)

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha posat en marxa un procés científic mundial per a actualitzar la llista de patògens que poden causar brots o pandèmies, amb la finalitat d'incentivar la inversió, la investigació i el desenvolupament (R+D), especialment en vacunes, proves diagnòstiques i tractaments.

L'OMS ha convocat més de 300 científics perquè examinen les proves sobre més de 25 famílies de virus i bacteris, així com la malaltia X, que s'hi inclou per a indicar un patogen hipotètic desconegut que poguera causar una pandèmia.

Les veus expertes recomanaran una llista de patògens prioritaris que necessiten més investigació i inversió. El procés inclourà criteris tant científics com de salut pública, però també relacionats amb l'impacte socioeconòmic, l'accés i l'equitat. S'espera que la llista actualitzada es publique en el primer trimestre de 2023.

El llistat, que va començar a publicar-se el 2017, inclou hui la covid-19, la febre hemorràgica de Crimea-Congo, l'ebola, el virus de Marburg, la febre de Lassa, la síndrome respiratòria d'Orient Mitjà (MERS), la síndrome respiratòria aguda severa (SARS), les malalties Nipah i henipavirals, la febre de la Vall del Rift, el Zika i la malaltia X.

"La selecció de patògens i famílies de virus prioritaris per a la investigació i el desenvolupament de contramesures és essencial per a una resposta ràpida i eficaç a les epidèmies i pandèmies. Sense les importants inversions en R+D realitzades abans de la pandèmia de covid-19, no hauria sigut possible desenvolupar vacunes segures i eficaces en un temps rècord", ha comentat el director executiu del Programa d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Michael Ryan.

El pla d'R+D de l'OMS elabora fulls de ruta per als patògens identificats com a prioritaris que estableixen les llacunes de coneixement i les prioritats d'investigació. També es fan esforços per a compartir informació sobre els assajos clínics i, quan procedeix, s'informa els desenvolupadors sobre les especificacions desitjades per a les vacunes, els tractaments i les proves de diagnòstic. 

"Aquesta llista de patògens prioritaris s'ha convertit en un punt de referència per a la comunitat investigadora sobre on centrar les energies per a gestionar la pròxima amenaça. S'ha elaborat juntament amb experts en la matèria i és la direcció acordada per a saber on hem d'invertir energia i fons per a desenvolupar proves, tractaments i vacunes", ha destacat la científica en cap de l'OMS, Soumya Swaminathan.

També et pot interessar

stats