La Xina, desbordada per l'explosió de covid

Un epidemiòleg alerta que el 60% de la població del país es contagiarà en els pròxims 90 dies

Carrers buits a Xangai per la pandèmia de covid-19
Carrers buits a Xangai per la pandèmia de covid-19 / Aly Song

Tres anys després de l'explosió de la pandèmia que ha marcat el segle XXI, la Xina està immersa en l'onada més greu de covid fins ara, la primera de les tres que s'esperen fins al març del 2023. Des que el govern xinés va relaxar els controls estrictes antivirus a penes fa un mes, la malaltia està fent estralls entre la població. Mentre el país lluita per a contindre la xifra creixent d'infeccions, els registres de víctimes mortals s'engruixen progressivament i cada vegada circulen més imatges d'hospitals de gom a gom, plens de pacients.

En aquest sentit va l'alerta que ha llançat l'epidemiòleg Eric Feigl-Ding, nascut a Xangai però resident als Estats Units. Investigador del New England Complex Systems Institute (Cambridge, Massachusetts) fou una de les primeres veus que en 2020 va avisar sobre el perill de la covid-19 i va demanar preparació al món en una crida que es va fer viral en les xarxes socials. Ara, torna a advertir sobre l'evolució del virus a la Xina en un fil de Twitter que s'està estenent com la pólvora. Calcula que vora el 60% de la població xinesa —que alhora suposa una desena part dels habitants del món— s'infectaran en els pròxims noranta dies. "Els morts seran probablement milions, en plural. I això és només el començament", afirma.

A diferència dels països occidentals, que han apostat per una estratègia covid basada a vacunar la població amb diverses dosis, la Xina ha mantingut durant els tres últims anys una política fèrria de covid zero destinada a tallar de soca-rel tot rastre del virus. Les protestes ciutadanes generalitzades que tingueren lloc al novembre l'obligaren a obrir la mà amb les restriccions i canviar de plantejament. Tant s'ha girat la truita, segons Feigl-Ding, que l'objectiu nou del Partit Comunista xinés passa per "deixar que tot el món que ha de contagiar-se es contagie, i que mora qui haja de morir". "Infeccions primerenques, morts primerenques, pic primerenc, represa primerenca de la producció" seria la màxima, segons assegura aquest expert. Feigl-Ding acompanya les diverses publicacions que integren el fil de Twitter amb gravacions que mostren, suposadament, centres sanitaris totalment col·lapsats de pacients i cadàvers apilats en lliteres hospitalàries.

El passat dissabte, periodistes de Reuters presenciaren cotxes fúnebres alineats fora d'un crematori covid-19 designat a Pequín i treballadors amb vestits de material perillós que transportaven els morts dins de la instal·lació. Tot i això, l'agència de notícies especifica que no va poder establir immediatament si les morts es deuen o no al coronavirus.

L'escepticisme de la població i les veus expertes sobre el registre de víctimes de covid-19 que ha notificat la Comissió Nacional de Salut (NHC) no fan més que créixer aquests dies. Fonamentalment perquè el nombre baix de morts des que es van alçar les restriccions el 7 de desembre no és coherent amb l'experiència d'altres països després de moviments similars. Oficialment, la Xina només ha patit 5.237 morts relacionades amb coronavirus durant la pandèmia, una fracció molt menuda dels 1.400 milions d'habitants que té.

Els especialistes en salut pensen que el país pot pagar un preu per prendre mesures tan estrictes per a protegir una població que ara no té immunitat natural davant de la covid-19 i té baixes taxes de vacunació entre la gent gran. Alguns temen que se superen les 1,5 milions de morts en els pròxims mesos.

"El número (oficial) és clarament un recompte inferior de morts per covid", alerta Yanzhong Huang, especialista en salut global del Council on Foreign Relations, un grup de reflexió nord-americà. Això "pot reflectir la manca de capacitat de l'estat per a fer un seguiment eficaç de la situació de la malaltia sobre el terreny, després del col·lapse del règim de proves massives de PCR, però també pot obeir als esforços per a evitar el pànic massiu davant de l'augment de les morts per covid", afig l'expert.

L'NHC va informar de 1.995 infeccions simptomàtiques el 18 de desembre, en comparació amb 2.097 de la vespra. Però les taxes d'infecció també s'han convertit en una guia poc fiable, ja que s'estan duent a terme moltes menys PCR obligatòries després de la relaxació de restriccions. De fet, l'entitat va deixar d'informar sobre els casos asimptomàtics la setmana passada al·legant la caiguda de les proves.

La taxa de vacunació de la Xina és superior al 90%, però el percentatge d'adults que han rebut injeccions de reforç baixa al 57,9% i al 42,3% en el tram a partir dels 80 anys, segons les dades del govern. Al districte de Shijingshan de Pequín, personal sanitari va de porta a porta oferint vacunar els residents grans a sa casa, segons ha informat l'agència estatal de notícies Xinhua.

També et pot interessar

stats