La Xina confina Zhengzhou per l'augment de la covid-19 i les protestes violentes en la fàbrica d'iPhone

Durant almenys cinc dies caldrà una prova negativa i permís de les autoritats locals per a poder eixir de l'àrea tancada

Diverses persones protesten davant la fàbrica Foxconn a Zhengzhou (la Xina)
Diverses persones protesten davant la fàbrica Foxconn a Zhengzhou (la Xina) / Reuters

La Xina confinarà durant cinc dies huit districtes de la ciutat de Zhengzhou (al centre del país), a causa de l'augment de casos de covid-19. Justament allà es troba la principal planta de fabricació d'iPhone del món, escenari de protestes violentes en els últims dies que han acabat amb enfrontaments entre la plantilla i el personal de seguretat.

Les autoritats sanitàries començaran una "guerra d'aniquilació, control i prevenció pandèmica" el divendres a les 00:00, hora local (17:00 de dijous hora peninsular) en les principals àrees urbanes de la ciutat davant l'augment d'infeccions per coronavirus, segons ha informat el govern local. Els residents del centre de Zhengzhou necessitaran una prova de covid negativa i el permís de les autoritats locals per a eixir de l'àrea confinada, encara que s'aconsella no eixir de casa "llevat que siga necessari".

Les reaccions a la notícia en les xarxes socials del país, com Weibo —l'equivalent a Twitter, censurada a la Xina— van ser instantànies i majoritàriament qüestionen que el tancament dure només cinc dies. "Si em dius mig mes, encara puc creure-ho, però en cinc dies és un somni", assegurava un dels comentaris més valorats, amb l'experiència de quasi tres anys de pandèmia i comunicats semblants.

"He vist molts joves tornant a les llars amb equipatge abans que tanque Zhengzhou, i un jove m'ha dit que no creia que es desconfinara en cinc dies, per això ha anat a sa casa per a l'any nou", afirmava un altre compte. La situació s'assembla a la viscuda en les hores prèvies al primer tancament de la ciutat de Wuhan, suposat origen de la pandèmia, el gener de 2020.

Mentrestant, Foxconn, l'empresa taiwanesa proveïdora de l'estatunidenca Apple i una de les principals acobladores d'iPhone, ha emés un comunicat per a defensar la seua posició després que es feren virals en les xarxes vídeos de treballadors de la fàbrica protestant violentament per les condicions laborals i salarials. La planta, on treballen més de 200.000 persones, fa almenys un mes que funciona en "circuit tancat". Això significa que la plantilla no pot abandonar les instal·lacions, i en les últimes setmanes s'ha afanyat a contractar més personal per a normalitzar la producció i reemplaçar els centenars que marxaren per a evitar quedar confinats.

La companyia declara que "el salari sempre s'ha pagat sobre la base de l'obligació contractual" i que l'acusació d'allotjar en els dormitoris a positius de covid amb els altres treballadors "és evidentment falsa".

A més, ha assegurat que davant "qualsevol violència", la firma seguirà un procés de comunicació amb la plantilla i les autoritats per a "evitar que tornen a ocórrer incidents similars". Moltes veus veuen en aquestes paraules una confirmació dels incidents esdevinguts aquest dimecres, però censurats en les xarxes socials del país asiàtic. Els empleats de Foxconn eixiren de les residències durant la matinada espentant els guàrdies enfundats en granotes EPI, segons els vídeos, reproduïts en plataformes com Twitter. Alguns dels efectius colpegen els treballadors mentre multituds de persones tracten d'obrir-se pas a través de les barricades i protesten pels salaris, el menjar durant el tancament o l'acumulació de fem.

Des de 2020, grans fàbriques a la Xina, com la de Foxconn a Zhengzhou, han respost els rebrots en les àrees pròximes instaurant un "circuit tancat" que aïlla els treballadors durant llargues temporades en les instal·lacions per a evitar contagis de l'exterior i mantindre la producció. Aquesta política ha causat a vegades protestes per les males condicions sanitàries o per la falta de queviures.

La Xina es manté aferrada a la política de "zero covid", que consisteix en l'aïllament de totes les persones contagiades i els contactes pròxims, estrictes controls fronterers, restriccions a la mobilitat i campanyes de proves PCR massives allà on es detecta algun cas.

També et pot interessar

stats