L’OMS manté la previsió de posar fi a l'emergència mundial per covid enguany

La Xina remarca en les dades compartides amb l’organització que no troba noves mutacions

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director de l'OMS, en una imatge d'arxiu.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director de l'OMS, en una imatge d'arxiu. / Fabrice Coffrini (Reuters)

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, s’ha mostrat aquest dimecres, en la primera roda de premsa de 2023, optimista sobre l'evolució de la pandèmia de covid-19, i ha assegurat que "si es treballa adequadament, aquest serà l'any en què l'emergència pública s'acabe oficialment".

La covid va ser declarada una emergència internacional el 30 de gener de 2020 —abans fins i tot que la malaltia fora batejada— i cada tres mesos un comité d'emergència de l'OMS es reuneix per a revisar aquesta situació, que ara com ara ha sigut mantinguda a causa de l'elevat nombre de casos encara en totes les regions del planeta.

"Entrem ara en el quart any de la pandèmia amb un món que està en una situació molt millor del que estava fa uns anys, gràcies a les cures clíniques i la gestió de les vacunes i els tractaments", ha valorat l'expert.

Tedros ha recordat que la setmana passada l'OMS va aprovar per primera vegada dos medicaments genèrics contra la covid —Nirmatrelvir i Ritonavir—, produïts per una farmacèutica índia, la qual cosa augmentarà l'accés de països menys desenvolupats a tractaments.

No hi ha noves mutacions a la Xina

El 97,5% dels contagis per Covid-19 a la Xina estan produïts per variants d’òmicron que ja són conegudes i estan circulant per Europa, segons les dades presentades pel Centre Xinés de Control i Prevenció de Malalties a l'OMS i davant el gran brot que s'està produint al país asiàtic.

L'anàlisi de la Xina mostra un predomini dels llinatges d’òmicron BA.5.2 i BF.7 entre les infeccions adquirides localment. En concret, aquestes dues variants representen quasi la totalitat de les infeccions locals segons la seqüenciació genòmica.

També s’han detectat alguns altres subllinatges coneguts d’òmicron, encara que "en percentatges baixos". "Les variants són conegudes i han estat circulant en altres països, i de moment la Xina no ha notificat cap variant nova", ha aclarit sobre aquest tema l'OMS a través d'un comunicat.

En tot cas, l'OMS sí que ha alertat sobre l'augment de casos de la subvariant òmicron XBB.1.5 a Europa i els EUA, detectada inicialment en els estats nord-americans de Nova York i Connecticut i que alguns experts veuen amb potencial per a causar una nova onada de contagis.

També et pot interessar

stats