Espanya demanarà el certificat de vacunació als viatgers de la Xina a l'aeroport d'origen

El Ministeri de l'Interior denegarà l'entrada, per motius de salut pública, a qualsevol persona que no complisca els requisits documentals

Viatgers amb mascareta en l'Aeroport Internacional de Pequín
Viatgers amb mascareta a l'aeroport internacional de Pequín / Reuters

El Ministeri de l'Interior ha resolt que es demanarà el certificat de vacunació contra la covid als viatgers procedents de la Xina. La petició de documentació es farà en el moment de l'embarcament i, posteriorment, en el lloc fronterer d'arribada pels agents sanitaris.

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dimecres la resolució de la Direcció General de Salut Pública del 30 de desembre, que va entrar en vigor dissabte passat, dia 31, a les 7:30 hores, per la qual s'estableixen als aeroports controls sanitaris a passatgers procedents de la Xina, consistents en un control documental, visual i de temperatura i una prova diagnòstica d'infecció activa en el punt d'entrada. Aquestes mesures estaran vigents fins a les 24:00 hores del 15 de febrer.

Segons recull el BOE, les restriccions resoltes per la secretaria d'estat de Seguretat en fronteres exteriors per raó de salut pública obeeixen a la situació sanitària ocasionada per la covid a la Xina amb un "deteriorament important de la situació epidemiològica" i que coincideix amb l'eliminació de restriccions de viatge en aquest país, a partir del 8 de gener i la celebració de l'Any Nou xinés, el 22 d'aquest mes.

Aquest escenari de risc epidemiològic, assenyala el BOE, aconsella extremar la vigilància i les mesures preventives, per la qual cosa s'estableix un codi de normes de la UE perquè les persones travessen les fronteres (Codi de Fronteres Schengen) i es denegarà l'entrada, per motius de salut pública, "a tota persona nacional d'un tercer país arribada a qualsevol aeroport espanyol en vols directes des de la Xina que no complisca els requisits documentals establits". L'exigència de documents abans de volar està vigent des del dimarts 3 de gener.

S'exceptuarà de la mesura de denegació d'entrada a les persones que pertanguen a les categories següents: residents habituals de la Unió Europea o titulars d'un visat de llarga durada expedit per un estat membre o associat Schengen, Andorra, Mònaco, el Vaticà o San Marino, tripulacions dels mitjans de transport nacional i internacional, persones que acrediten motius de força major o humanitaris i menors de 12 anys.

També et pot interessar

stats