XBB.1.5, la nova subvariant de l'òmicron que s'estén als Estats Units i preocupa Europa

El president de la Societat Espanyola de Virologia crida a la calma: "No ha de fer-nos patir, és més del mateix"

Punt de proves per a detectar la covid-19 a Nova York
Punt de proves per a detectar la covid-19 a Nova York / Eduardo Munoz (Reuters)

Fa mesos que les autoritats sanitàries dels Estats Units analitzen les variants de coronavirus derivades de l'òmicron. Han posat el focus sobre l'anomenada XBB.1.5. Hi ha preocupació perquè és la més amenaçadora detectada fins ara des que la famosa BA.5 va provocar una explosió enorme de positius al món.

Les dades del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) evidencien el potencial que XBB.1.5. té per a escampar-se pel país i han fet saltar les alertes. Només en una setmana ha passat de representar el 20% dels casos identificats a quasi el 40%. Així, aquesta nova subvariant encapçala la xifra de contagis de covid-19 i ha guanyat terreny especialment al nord-oest de país. En estats com Nova York, ja suposa el 75% dels casos confirmats.

El CDC alerta que aquesta subvariant dominant de la covid-19 "pot ser més transmissible que altres variants", però encara es desconeixen si té efectes "més severs".

Els hospitals estan veient un augment d'ingressos durant l'últim mes, encara que l'àrea del nord-oest, que presenta altes xifres de contagis d'XBB.1.5., no ha patit un increment desproporcionat d'hospitalitzacions en comparació amb altres zones.

La XBB.1.5 és familiar de la variant òmicron XBB, que s'ha trobat en almenys 35 països i ha presentat especial gravetat clínica a Singapur i l'Índia, segons recullen les dades de l'Organització Mundial de la Salut.

"Més del mateix"

El president de la Societat Espanyola de Virologia, Albert Bosch, ha assegurat que aquesta nova subvariant "no ha de fer-nos patir" perquè "és més del mateix". Ara, el fet que no provoque infeccions més greus no vol dir que no hi haja risc, perquè "si hi ha més contagis, augmentaran els casos greus", encara que la proporció no canvie, ha matisat. "El virus va mutant, i aquesta variant té dues coses que ja coneixem: evadeix la resposta immune de les vacunes millor que altres variants, i també és més ràpida infectant", ha assenyalat el viròleg.

Ell recomana per això "seguir les dues 'V' essencials: vacunació, per a arribar a la màxima cobertura, sobretot en col·lectius vulnerables, i vigilància, seqüenciant quines són les variants que tenim".

També et pot interessar

stats