'Begís, del negre al verd', el micromecenatge cooperatiu per a recuperar les oliveres calcinades pel foc

La iniciativa vol replantar a les zones cremades per a mantindre el paisatge, fomentar l’economia local i recuperar terrenys agrícoles

Centenars d'oliveres cremades a Begís / À Punt NTC

La iniciativa 'Begís, del negre al verd', de la cooperativa agrícola del poble de l'Alt Palància busca previndre l'abandonament de terres d'oliveres afectades per l'incendi d'agost del 2022 que va calcinar prop de 20.000 hectàrees i replantar oliveres en les zones cremades per a mantindre el paisatge, fomentar l’economia local i recuperar terrenys agrícoles.

La Cooperativa Agrícola Nuestra Señora de Loreto, situada a Begís, va ser fundada en 1947 per quaranta-dos socis, i s'ha dedicat al conreu de l'olivera durant aquests anys fins a arribar als 170 socis que continuen tenint voluntat de ser una cooperativa "familiar i emprenedora". Centrats en la producció d'oli d'oliva amb la varietat quasi en exclusiva de serrana de "gran qualitat", l'estiu passat els membres es van veure abruptament afectats per la “catàstrofe” que va devorar l'entorn natural i agrícola del poble.

Per això, la cooperativa se centra ara en un projecte que pretén finançar i aconseguir així 15.000 euros que permeten la recuperació de terres per al cultiu. A través d’una plataforma de micromecenatge, els participants poden fer diferents aportacions i obtindre "recompenses" d'acord amb el que s'ha invertit, com polseres, samarretes, aquarel·les, motxilles o la possibilitat de posar nom a una de les oliveres replantades.

Alguns dels objectius a curt termini són replantar oliveres en les zones cremades, reposar les mànegues de reg i les canalitzacions i recuperar els terrenys agrícoles i la seua activitat "de manera urgent". Però l'objectiu de la cooperativa és aconseguir ajuda financera per a la compra de plantes d'oliveres, el material per al reg i la mà d'obra per a l'arrancat dels arbres cremats, la reparació de les terres i la replantació.

Des de la cooperativa han recordat que "les activitats del sector primari són una de les eines més efectives a l'hora de combatre els incendis, ja que si tenim cura del territori els prevenim". "No podem oblidar tampoc tot l'esforç que tots els socis de la cooperativa han invertit al llarg de la seua vida, per això no podem deixar-los de costat ara que ho han perdut tot i han de començar de zero", han explicat els responsables d'aquesta iniciativa.

Com la mitjana d'edat de la població és molt alta, molts dels camps que fins llavors estaven cultivats deixaran d'estar-ho. Per això, la cooperativa està intentant dur a terme un projecte de cessió de terres i recuperació de l'oliverar, per a ocupar-se del cultiu de camps els propietaris dels quals ja no poden fer-lo.

També et pot interessar

stats