Avel·lí Corma rep el Premi a l'Inventor Europeu a tota la trajectòria professional

Es premia "l'extraordinària" carrera en el món de la química de l'investigador de Moncofa, que dura ja "més de tres dècades", amb el qual ha sigut reconegut per l'Oficina Europea de Patents

Avel·lí Corma rep el Premi a l'Inventor Europeu a tota la trajectòria professional
Avel·lí Corma rep el Premi a l'Inventor Europeu a tota la trajectòria professional / Twitter: @CSICval

El científic de Moncofa (Plana Baixa) Avel·lí Corma ha rebut aquest dimarts el Premi a l'Inventor Europeu a tota la trajectòria professional de l'Oficina Europea de Patents (OEP) pels seus treballs sobre catalitzadors sintètics per a millorar les reaccions químiques. Es premia "la seua extraordinària carrera en el món de la química, que dura ja més de tres dècades".

L'investigador distingit de la Universitat Politècnica de València (UPV) és cofundador de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt del CSIC i la UPV.

Ha sigut inventor de quasi 200 sol·licituds de patents europees i els seus descobriments s'utilitzen en nombroses indústries, entre les quals destaquen l'energètica, la farmacèutica i la cosmètica, entre altres.

L'OEP ret homenatge a la seua labor durant la cerimònia de lliurament de premis que ha tingut lloc al Palau de les Comunicacions de València.

Corma va començar a treballar el 1979 com a investigador en el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), i el 1987 va passar a ser professor d'investigació.

Des de llavors, ha dirigit investigacions sobre catàlisi heterogènia en el món acadèmic i en el sector privat en col·laboració amb diverses empreses. Va treballar en aspectes fonamentals de la catàlisi àcid-base i redox per a comprendre la naturalesa dels centres actius i dels mecanismes de reacció.

A partir d'aquests coneixements, va desenvolupar una sèrie de catalitzadors que estan sent utilitzats en diversos processos industrials actualment.

Entre les seues fites més importants, Corma va cofundar l'Institut de Tecnologia Química de València (Espanya) el 1990 per a ampliar els estudis en investigació química científica, centrats en quatre àrees principals: energia, sostenibilitat, salut i aigua.

Des de llavors, l'ITQ s'ha convertit en un centre de referència internacional en les àrees de catàlisi, nous materials i fotoquímica. 

Corma és autor de diversos llibres, entre ells Catalytic Cracking i Introduction to Zeolite Molecular Sieves, així com de més de 1.200 publicacions.

També et pot interessar

stats